Читај ми!

Нова резиденција амбасадора Србије у Вашингтону отворена уз свечани пријем и коло

У Вашингтону је отворена нова резиденција амбасадора Србије. Амбасадор Марко Ђурић и његова супруга Андријана приредили су свечани пријем којем је присуствовао велики број дипломата, функционери Стејт департмента, међу којима и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, пословни људи, представници војске САД и других земаља, као и лидери српске дијаспоре.

Амбасадор Ђурић је, поздраваљајући госте, рекао да су се окупили не само да отворе резиденцију, јер то није само зграда, него симбол жеље Србије да буде ближа и бољи пријатељ САД.

Такође је истакао да је то прилика и да учимо једни о другима, разменимо културна искуства и градимо нове економске перспективе.

Командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Харис рекао је у ексклузивном интервјуу за РТС да је веома инспиративно бити са амбасадором, који је, како је рекао, вероватно најбољи представник своје земље којег је икада видео.

"Али, ова зграда и њена историја, архитектура, уметност, све је толико инспиративно да вас покреће емоционално", рекао је Харис, који је током свечаности пожелео и да заигра коло.

Иначе, реч је о згради коју је током четрдесетих година двадесетог века купио краљ Петар Други Карађорђевић, а која је у једном периоду била потпуно запуштена.

Вече је улепшао и наступ културно-градског друштва "Диоген" из Београда и чланови његовог оркестра.

Амбасадор Ђурић је рекао да је зграда место на коме се Србија у једном новом и другачијем светлу представља Америци и свету.

"Ово је дом новог српског лобија у Сједињеним Државама и веома сам срећан што смо уз подршку председника Вучића и Министарства спољних послова успели да у рекордном року, дакле за мање од две године, од рушевине направимо једну од најлепших резиденција у Вашингтону. Уз нову амбасаду коју смо отворили прошле године на мање од једне миље од Беле куће", рекао је Ђурић.

Када је реч о плановима о коришћењу резиденције амбасадора, до сада је припремљено шест културно-градских програма у наредна два месеца.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије