Београд и Приштина - између позива на дијалог и ситуације на терену

Европска унија и НАТО раде заједно у очувању безбедности на Косову и Метохији - порука је првог човека Алијансе који Београд и Приштину позива да се врате дијалогу. О безбедносној ситуацији ће се наредне недеље детаљније расправљати у Њујорку на представљању извештаја Генералног секретара о раду Унмика. Детаљи седнице можда неће бити познати због најава да би расправа могла да буде затворена за јавност.

На погоршање безбедности у јужној покрајини НАТО је одговорио слањем додатних снага и појачаним патролама Кфора на Северу - подсећа први човек Алијансе. Београд и Приштину позива да се понашају одговорно и врате дијалогу који је, каже, једини пут ка трајном миру.

“НАТО има јасан мандат УН и нема назнака да ће се он мењати. Имамо одговорност на Западном Балкану, посебно на Косову и то узимамо врло озбиљно. Повећали смо присуство за неколико стотина војника на Косову - стигли су нови батаљони из Румуније, Бугарске и Уједињеног Краљевства“, рекао је Јенс Столтенберг.

Стабилност и смањење тензија у приоритете сврстава и Савет безбедности УН - стоји у шестомесечном извештају Генералног секретара о раду Унмика. О њему ће се расправљати 23. октобра, а постоје назнаке да би седница могла да буде затворена за јавност.

“Промена формата би омогућила искренију дискусију о изазовима имплементације споразума из фебруара. Чланови Савета безбедности јединствени су у подршци дијалогу којим посредује Европска унија, али постоје дубоке поделе између пет сталних чланица – оних које признају самопроглашену независност Косова и оних које не признају и снажно подржавају позицију Србије“, наводи се у извештају.

У извештају су описана дешавања од фебруара до септембра ове године. Иако формално не обухвата сукоб од 24. септембра у Бањској, очекује се да ће и то бити једна од главних тема.

У међувремену, Бањска је била на дневном реду привремених институција у Приштини.

“Безбедносне и обавештајне институције су процениле да постоји велики ризик од инсценираних напада група српских структура. Њихов главни циљ је да окриве косовску полицију и представе је као силу угњетавања Срба“, каже премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Одговара директор Канцеларије за КиМ - Курти лажима и дезинформацијама припрема терен за нови терор и прогон српског народа.

“Сада је јасно да ће наставити да се служи неодрживим теоријама завере и измишљеним претњама како би у предстојећем периоду појачао репресију над Србима. Окупатори су увек у историји настојали да се представе као заштитници поробљених, међутим, Куртијева тактика 'окупирам те за твоје добро' неће проћи код српског народа на Косову и Метохији“, навео је Петковић.

Боље односе Београда и Приштине може да донесе само политичко решење, наводи амерички амбасадор у Србији који још једном позива да се утврде сви детаљи пуцњаве у Бањској. Међународну истрагу тражи и Скупштина Албаније која је усвојила Резолуцију о Косову.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво