Извештај Гутереса о ситуацији на КиМ: Главни приоритети стабилност и смањење тензија

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес објавио је извештај о раду Унмика на Косову и Метохији, у којем је наведено да је главни приоритет Савета безбедности одржавање стабилности на КиМ и смањење тензија на северу.

Антонио Гутерес је у извештају наговестио да би формат седнице Савета безбедности Уједињених нација о КиМ у октобру, када Савету председава Бразил, могао да буде промењен, односно да седница буде затворена за јавност, поготово након тензија које су обележиле седницу одржану 27. априла.

Промена формата би омогућила, како је наведено, "искренију дискусију о изазовима имплементације споразума из фебруара".

Поред тога, наведено је да су чланови Савета безбедности јединствени у подршци дијалогу којим посредује Европска унија, али да постоје дубоке поделе између пет сталних чланица – оних које признају самопроглашену независност Косова (САД, Велика Британија и Француска), и оних које не признају (Русија и Кина) и снажно подржавају позицију Србије.

Међу осталим чланицама које ће присуствовати седници, седам признаје самопроглашену независност Косова (Албанија, Габон, Гана, Јапан, Малта, Швајцарска и Уједињени Арапски Емирати), а три не признају (Бразил, Еквадор и Мозамбик).

САД за окончање мандата Унмика, Русија против

Још једно питање око којег нису сагласне сталне чланице СБ УН је питање измене Унмиковог мандата, навео је Гутерес.

САД су тражиле окончање мандата Унмика и смањење учесталости седница о ситуацији на КиМ, слично као и Велика Британија, док се Русија противи тој идеји и залаже се за отворене и редовне седнице СБ УН о КиМ.

У извештају су описана дешавања на Косову и Метохији од фебруара ове године када су, како се наводи, председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прихватили предлог Европске уније за нормализацију односа, па све до септембра ове године, када је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ застој у преговорима приписао Куртијевом инсистирању да Србија формално призна самопроглашену независност Косова, пре имплементације фебруарског споразума.

"Курти није био спреман да крене напред и започне кредибилан процес ка формирању Заједнице српских општина. Курти је инсистирао на томе да формализовање де факто признања буде први корак", рекао је тада Борељ, додавши да је Вучић прихватио предлог ЕУ о истовременом спровођењу тачака из договора.

Гутерес истиче се да ће СБ УН наставити да прати дипломатске напоре за унапређење дијалога између Београда и Приштине, и све напоре ка постизању коначног, правно обавезујућег споразума.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара