Читај ми!

Вучић у Руском дому о ревизији историје: Срби нису геноцидан, већ херојски народ

Председник Републике Србије Александар Вучић, говорећи у Руском дому о ”Ревизији историјских чињеница и отпору слободарских народа”, рекао је да је Јасеновац био бруталнији од Аушвица. Срби нису народ који је чинио геноцид, Срби су херојски народ, истакао је Вучић. За мене, 9. мај увек ће бити Дан победе, рекао је председник Србије.

Александар Вучић је, говорећи на руском језику, излагање о ”Ревизији историјских чињеница и отпору слободарских народа” почео цитирајући Џорџа Орвела: онај ко контролише прошлост контролише и будућност, а народ који се не бори не може да разуме своју садашњост и, најважније, нема будућност.

Додао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

Вучић је истакао да присталице историјског ревизионизма то оправдавају континуираном интеракцијом између садашњости и прошлости, сталном борбом чињеницама, као и могућностима увида у државне архиве и датотеке.

"Та школа мишљења своју теоријску подлогу нашла је у учењу америчког историчара Мекфирсона. А тобож без политичке намере и циља мења чињенице и новонастале платформе користи за стварање новог политичког контекста са циљем стварања виталних стратешких и геополитичких циљева", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је посебно интересантна чињеница да су сви велики актери савремене политике разумели значај тумачења прошлости и да лукаво себе увек представљају као жртве туђег негационизма и ревизионизма, желећи да потврде исправност сопствене позиције.

Преиспитивање аксиома

"По правилу, из свих земаља Запада можете чути речи о Путиновом ревизионизму, његовом искривљеном тумачењу историје, док из Русије неретко слушате о дегенерацији ставова западне политичке школе и замени теза наметањем лажи уместо истине као основном принципу западног стратешког и тактичког политичког делања", рекао је Вучић.

Оценио је да је доминација западне економије и њихове глобалне меке моћи, која посебно укључује медијску сферу, довела до тога да и оно што су били историјски аксиоми, буду подвргнути преиспитивању, неретко извргнути руглу и трагичном извртању чињеница, које више нису чињенице већ некакве бесмислене лажи из прошлости.

"Неки од најопипљивијих примера покушаја конструисања антиисторијског наратива, то јест преношења одговорности за последице оружаних сукоба, којима се изнова треба враћати, јесу они који се односе на Први и Други светски рат. Један од еклатантних примера садржан је у књизи Кристофера Кларка под насловом Месечари, у којој аутор износи тезу да не постоји искључива кривица Немачке и Аустроугарске за избијање Првог светског рата, већ нескривено имплицира, историјски апсолутно неутемељено, одговорност Србије за избијање тог светског сукоба", рекао је Вучић.

Додао је да се у том као и у њему сличним случајевима говори о тенденцији која се јавља код одређених историчара са намером да се Србији, али и Русији, припише искључива одговорност за избијање конкретних оружаних сукоба.

"Посебни изазови присутни су у вези с темом Другог светског рата. И све док се у многим срединама и друштвима отворено негира геноцидни карактер, масовност, бруталност и територијална распрострањеност геноцида који је хрватска држава починила над припадницима српског, јеврејског и ромског народа између 1941. и 1945. године, дотле се у тим срединама и друштвима још отвореније и бруталније негирају обим и карактер страдања цивила и припадника оружаних снага Совјетског Савеза, односно негира се одлучујућа улога Црвене армије у коначном и потпуном слому Трећег рајха и нацистичке Немачке", рекао је Вучић.

Истакао је да припадници српског народа никада нису и никада неће остати неми на негирање или минимизирање последица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

Вучић: Бићу поново у Њујорку од четвртка до недеље, борићу се за Србију

Председник Србије најавио је у Руском дому да ће поново отпутовати у Њујорк, где ће бити од недеље увече све до вечерњих сати у четвртак и борити за истину, и поручио да нећемо дати да нам узму част, Републику Српску и Републику Србију.

"Нас чека тежак посао, и да будем сасвим личан, за мене можда најтежих седам дана од када сам премијер или председник Србије. Бићу потпуно посвећен нашој борби и већ од недеље увече, понедељка, па све до тог четвртка у поподневним или вечерњим сатима провешћу у Њујорку, где ћу се борити за истину, знајући да немамо никакву шансу да победимо. Ама баш никакву", рекао је Вучић.

Како је рекао, бориће се у Њујорку, знајући колико је моћна машинерија колективног Запада и знајући колико су богати, силни, моћни и бахати.

"Али немамо избора. Сатерали су нас у ћошак, а када вас сатерају у ћошак, онда више не бринете о томе можете ли да се склоните или можете ли да изађете, јер из ћошка излаза нема. Већ се концентришете на оно што браните, а оно што бранимо и оно што им нећемо дати да нам узму – то су част, то је Република Српска и то је Република Србија.

Борићемо се за Србију и снажније и јаче него што су очекивали, као што смо се борили до сада. И кад усвоје ту резолуцију, борићемо се још снажније", нагласио је Вучић.

"И никада нећемо погнути главу пред онима који би убедљиво најстрадалнији народ на Балкану да прогласе геноцидним", поручио је Вучић.

Председник је говор у Руском дому закључио са речима – сачуваћемо и Србију и Републику Српску.

Амбасадор Русије: Запад гура резолуцију о Сребреници на све начине

Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Београду, изјавио је да Запад на све начине покушава да прогура резолуцију о Сребреници.

Боцан-Харченко је у Руском дому, где је председник Александар Вучић одржао говор о ревизији историјских чињеница, навео да се та резолуција о Сребреници уклапа у “искривљавање” историје како би, према његовим речима, цео свет живео не на основу међународног права него на основу арбитрарних правила која је написала “западна мањина”.

Амбасадор Русије у Београду је захвалио Вучићу што је одлучио да говори о најважнијој теми у садашњем свету, а то је недопустивост ревизије историје.

Оценио је да постоје “хистерични” покушаји ревизије који су прекорачили све границе разумног, и додао, цитирајући руског председника Владимира Путина, да се дешавају иживљавања над историјом и величање нациста.

“Ради се о делимично глобалној политици, а што се тиче Русије, то је део хибридног рата против наше земље, да се Русији нанесе стратешки пораз како би се народу одузело достојанство и како би се бацио на колена. То је удар на очување суверенитета”, рекао је Боцан-Харченко.

Што се тиче Србије, много ће убедљивије говорити поштовани председник Србије, рекао је амбасадор Русије, те оценио да постоје покушаји да се искриви историја, не само када је реч о Првом и Другом светском рату и улози Србије и Русије већ да се то чини и данас.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије