Вучић за Скај њуз: Радоичић не може бити изручен, Косово не признајемо као државу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема говора о изручењу било кога, па ни Милана Радоичића Приштини, јер Београд не признаје Косово. Каже да је Београд у преговорима увек конструктиван, док Приштина тражи само признање и одбија да формира ЗСО.

Александар Вучић је за Скај њуз, упитан о тврдњама Приштине да је наводно Београд испланирао дешавања у Бањској, обезбедио групи Срба наоружање, те о фотографијама косовске полиције на којима се види да је већа количина оружја која је заплењена произведена у Србији, рекао да је увек лакше оптужити Београд.

"Ко ће веровати да је заправо нешто другачије, скоро нико", рекао је Вучић и поновио да и припадници косовске полиције користе оружје произведено у Србији, али да им га Србија није продала.

"Они момци који су јурили Србе и који су из косовске полиције, носили су АК произведен овде у Крагујевцу", навео је Вучић, који је рекао да је лако пронаћи оружје и то не само на црном тржишту.

"Људи ће увек подржати оне који желе да се одбране, јер из нашег угла, из угла Срба, то је део Србије, према нашем Уставу, то је другачији угао који морате да сагледате. Зато кажем, то није нешто што је дозвољено, али кажем да није то толико тешко", рекао је Вучић.

Вучић о Радоичићу

Председник Србије говорио је и о Милану Радоичићу, којег су приштинске власти означиле као вођу "терористичке групе", а кога органи у Србији терете за више кривичних дела у вези са дешавањима у Бањској 24. септембра.

Српски правосудни органи терете Радоичића да је наводно још од јануара набављао оружје, муницију и експлозивна средства из Тузле, испоручивао их на територију Београда, а потом складиштио на територији КиМ. Из БиХ су у међувремену демантовали да је оружје из Тузле.

Позивајући се на Радоичићеву изјаву у преткривичном поступку, Вучић је пренео да је рекао да је "куповао нешто у Србији, нешто у Хрватској, нешто у БиХ, проверићимо то сада".

Вучић је потврдно одговорио на питање да ли му је Радоичић близак савезник. "Нема сумње, био је потпредседник Српске листе", казао је Вучић, додавши да ипак не може да каже да му је био пријатељ.

"Он је оптужен. Било је то велико, огромно кривично дело", нагласио је Вучић.

На питање зашто не изручи Радоичића Приштини, Вучић одговара питањем: "Да ли ме зезате или шта?"

"Питам вас то због тога што знате да не можемо да изручимо било кога Приштини, јер Косово не признајемо као државу", рекао је Вучић и поновио да је реч о озбиљном кривичном делу.

"Било је хиљаде озбиљних кривичних дела и иако смо чланица УН, они нису никог изручили Београду", навео је Вучић.

Говорећи о групи Срба која се у Бањској сукобила са косовском полицијом, Вучић наводи да су "ти људи углавном протерани са својих прагова". 

Упитан да ли има симпатије према овим људима, Вучић каже да их нема и да осуђује убиство полицајца. Ипак, додаје да за разлику од Приштине која их назива терористима – он не може тако да опише "људе који су живели тамо и желели да се врате".

Приштина не ради ништа у вези са ЗСО

На питање зашто не нормализује односе са Приштином, Вучић је указао да Београд чини све и да је конструктиван и да је тако било и на последњем састанку у Бриселу, прихватајући све предлоге Европске уније.

"Друга страна није желела да уради било шта у вези са Заједницом српских општина (ЗСО), што је било потписано пре 10 година и нису хтели да се помере од тога. Увек су само тражили признање, нису хтели да испуне ништа у вези са ЗСО", казао је Вучић.

Додао да никад не би било Албанаца полицајаца на северу КиМ да се поштовао Бриселски споразум, већ је требало да буду Срби у униформи косовске полиције, према члану девет тог споразума.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво