Читај ми!

Разговори о КиМ – приврженост дијалогу и црвене линије

О ситуацији у региону, реформама и дијалогу са Приштином, председник Србије разговарао је са председницом Европске комисије. Урсула фон дер Лајен је нагласила да је будућност Србије у Унији – да треба да настави у том правцу. У телефонском разговору обавестио је председницу Комисије о дијалогу Београда и Приштине и да Србија остаје привржена разговорима под покровитељством Уније и проналажењу компромисног решења. Председник Вучић поновио је за РТС да не жели да разговара о признању и уласку Косова у Уједињене нације.

Србија може да преговора о примени европског предлога, уз ограничења која су позната пре него што је текст плана постао познат јавности, напомиње председник Александар Вучић.

Истиче да се у Бриселу разговарало, али да никакав договор није постигнут, нити је стављен потпис на било који документ.

"Реч је о томе да не може да се разговара о признању и уласку Косова у УН. За све остало сам отворен да разговарам. Не зато што нас то води ка европском путу, већ је то добро за односе Срба и Албанаца. Што се мене тиче, док сам председник, нећу потписати ни прихватити ни формално ни неформално признање Косова, ни улазак у УН", рекао је Вучић, гостујући у емисији Таковска 10.

Да европски предлог не предвиђа узајамно признање, поручују и Брисел и Вашингтон. О признању током последње рунде дијалога није говорио ни премијер привремених институција у Приштини. Два дана касније враћа се старој реторици.

"Наши односи са Србијом нису нормални. Дакле, односе треба нормализовати. То се може урадити само ако је узајамно признање у центру. То је рекао и председник Бајден, секретар Блинкен, канцелар Шолц. Трудимо се да постигнемо пуну нормализацију и наставимо да радимо на европском предлогу", рекао је Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини.

Рад на примени предлога очекује запад. Уз то и формирање Заједнице српских општина.

"После јучерашњег састанка на високом нивоу, Ескобар и ја смо сели да ускладимо наредне кораке уочи идућег састанка. Сложили смо се да је важно постићи договор о модалитетима примене европског споразума и да се примене сви постојећи споразуми из дијалога", написао је на Твитеру Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Повратак дијалогу који је једностраним потезима блокирала Приштина – тако последњу рунду бриселских преговора оцењује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. Наставак разговора, верује, зависи од формирања Заједнице српских општина.

"Јер КиМ и статус српског народа и амбијент у коме се разговара није исти кад имате или немате заједницу. То је претходно питање и то је било јасно и то најбоље осликава америчка реакција која инсистира на томе јер је и америчкој страни јасно да не може да дође до пробоја у дијалогу уколико се не испуне раније преузете обавезе", рекао је Миливојевић.

Како би убрзао дијалог, у Приштину ће ускоро Мирослав Лајчак. Пре тога је најавио да ће и у Београд да припреми терен за наредни сусрет политичких преговарача, Вучића и Куртија.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво