Читај ми!

Брнабићева са Вархељијем: Приоритети Владе реформе у области владавине права

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем, истакавши да су приоритет Владе реформе у области владавине права, пре свега правосуђа и медија.

Ана Брнабић је посебно истакла недавно усвајање сета правосудних закона у Народној скупштини у складу са уставним амандманима, а чији је циљ јачање независности и самосталности правосудних органа.

Када је реч о сектору информисања и медија, Влада је недавно усвојила Предлог закона о електронским комуникацијама, док је приоритет завршетак израде пре свега Измена и допуна Закона о јавном информисању и медијима као и Закона о електронским медијима, саопштено је из Владе.

Додала је да је такође веома важно да се настави са пуном применом Медијске стратегије. Вархељи је рекао да је важно да се настави рад на усвајању медијских закона и указао на важност усклађивања са ЕУ директивама у тој области.

Истакао је важност и значај усвајања сета правосудних закона. Брнабићева и Вархељи разговарали су и о енергетици и сарадњи у тој области.

Брнабићева је рекла да ће изградња гасног интерконектора са Бугарском бити готова до краја 2023. године и да је за Србију изузетно значајна финансијска помоћ ЕУ за трансформацију у овом сектору.

Вархељи је похвалио начин на који Србија управља миграционом кризом и додао да је ЕУ спремна да помогне у даљем решавању овог проблема.

Са Гашићем о нелегалним миграцијима и контроли границе

И министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се Вархељијем са којим је разговарао о имплементацији Акционог плана ЕУ за Западни Балкан са посебним освртом на нелегалне миграције и јачање управљања границом.

Како се наводи у саопштењу, Гашић је истакао да је међу приоритетима Србије сузбијање нелегалних миграција и заштита државне границе у прилог чему говори и чињеница да је формирана радна група која интензивно бави ти питањем, као и борби против кријумчарења и трговини људима, нарочито на граници са земљама ЕУ.

Гашић и комесар Вархељи су разговарали и о сарадњи у области Преговарачког поглавља 24 – Правда, слобода и безбедност, посебно у борби против организованог криминала, тероризма и злоупотреба дрога, додаје се у саопштењу МУП-а.

Прва транша инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд–Ниш од 598 милиона евра, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, потписана је у возу, у присуству председника Србије Александра Вучића и европског комесара за проширење Оливера Вархељија.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво