Потписан грант за брзу пругу Београд–Ниш; Вучић: Поклон ЕУ вредан 610 милиона евра

Прву транша инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд–Ниш од 598 милиона евра, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, потписан је у возу у присуству председника Србије Александра Вучића и европског комесара за проширење Оливера Вархељија. Споразум су потписали шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Алесандро Брагонзи и министар грађевинарства Горан Весић.

Грант је о финансирању једног дела брзе пруге Београд–Ниш, чија је укупна дужина 230 километара. Споразум који се данас потписује односи се на градњу деонице Сталаћ–Ђунис, на трећој етапи, која ће се прва радити, јер је за ту деоницу идејни пројекат већ завршен и одобрен, а реч је о 17,7 километара пруге.

На прузи Београд–Ниш, која ће се наставити на брзу пругу Београд–Будимпешта, планирано је да се возови крећу брзином од 200 километара на час.

Такође, тренутно се врши израда техничких спецификација возова које ће куповати држава Србија, специјални возови за ту пругу и планирано је да се до Ниша из Београда стиже за 100 минута.

Сви споразуму односно одобрења средстава за све етапе планиране планирани су до краја 2024, а завршетак радова се очекује 2029. године.

Изградња ће се одвијати у три етапе и то: Београд – Велика Плана, Велика Плана – Параћин, Параћин–Ниш.

ЕУ ће обезбедити финансијски пакет од 2,2 милијарде евра – ЕИБ ће обезбедити 1,1 милијарду евра, ЕБРД 550 милиона, донација ЕУ је 598 милиона евра (сада одобрено 265 милиона).

На брзој прузи Београд–Ниш се очекује 2,3 милиона путника годишње.

Средства се неће издвојити одмах у целини него како се буде радила која етапа и завршавао и одобравао идејни пројекат које ће одобравати ревизорска комисија.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара