Читај ми!

Миливојевић: Вашингтон за дијалог Београда и Приштине, боље разуме проблем од европских партнера

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да САД имају интерес да се дијалог Београда и Приштине настави и да је посета Дерека Шолеа била у тој функцији. "Ми смо јуче чули да господин Шоле говори о компромису. Дакле, говори о томе да је америчка страна опредељена да се решење тражи дијалогом и политичким и дипломатским средствима, дакле, да се морају уважити обе стране. Ово је први пут да у последње време чујемо овакав амерички прилаз и то нам говори да су Американци разумели ситуацију на терену", каже Миливојевић.

Зоран Миливојевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да Америка има интерес да се дијалог настави и да је посета Дерека Шолеа била у тој функцији.

"Ми смо јуче чули да господин Шоле говори о компромису. Дакле, говори о томе да је америчка страна опредељена да се решење тражи дијалогом и политичким и дипломатским средствима, дакле, да се морају уважити обе стране", наводи Миливојевић.

Указује да први пут у последње време чујемо овакав амерички прилаз и да нам то говори да су Американци разумели ситуацију на терену.

"Ја бих чак рекао можда и боље од неких својих партнера у Европи. Да су разумели да се решење не може испословати притисцима и наметањем решења већ да се оно мора тражити дијалогом и да се мора уважити став Србије о компромису. Уколико желе мир и стабилност, онда је неопходно да се тако приступи и у будућем времену", каже Миливојевић.

Гост Јутарњег дневника указује да је новина врло јасан став САД око Заједнице српских општина.

"Америка јасно даје до знања да је то обавеза која се мора испунити и да није могући суштински дијалог ако се то питање не реши", указује Миливојевић. 

"Вашингтон није преузео главну улогу у дијалогу и посредовању"

Указује да Вашингтон није преузео главну улогу у дијалогу и посредовању већ да дају безрезервну подршку посредовању ЕУ и то на бази немачко-француског предлога.

"Американци ће остати по страни, али њихова улога јесте пресудна јер је њихов утицај на Приштину пресудан и ми смо то видели и када смо имали проблем око таблица и сада пред Нову годину", оцењује гост Јутарњег дневника.

Оцењује и да Западу није у интересу да се дијалог који се води под окриљем ЕУ и њеним посредовањем, на било који начин доведе у питање.

"Србија неће одустати од отпризнавања"

Говорећи о политици отпризнавања Косова, наводи да Србија од тога неће одустати јер је то један од механизама одбране српских интереса везаних за КиМ.

"САД смета политика отпризнавања независности Косова, али то је просто српски државни и национални интерес и мислим да Србија од тога неће одустајати из простог разлога што је то један механизам одбране српских интереса везаних за КиМ", оцењује гост Јутарњег дневника.

"Биће притисака на Београд"

Упитан да ли ће и колики бити притисци на Београд да немачко-француски план постане и званичан план односно документ за преговоре, одговара да ће их бити.

"Свакако да ће бити притисака и ова порука од јуче господина Шолеа да Америка стоји иза тога је јасна порука. Међутим, ја мислим да нема услова да Србија промени став", наводи Миливојевић.

"САД имају интерес да са Србијом развијају билетаралне односе"  

Указује и да се током посете Дерека Шолеа разговарало и о билетаралним односима.

"Американци су јасно дали до знања да им је стало до односа са Србијом. Треба напоменути да је господин Шоле јасно дао до знања да САД имају интерес да са Србијом развијају билетаралне односе, да постоји читав спектар питања где имамо заједнички интерес и није случајно што је разговарано и о економији и о енергетици", наводи Миливојевић.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара