Читај ми!

Београд између дипломатије и црвених линија, ко све шапуће на ухо Аљбину Куртију

Сваки пут када се покаже макар и најмањи простор за деескалацију, Аљбин Курти тај простор затвара инсистирајући на заоштравању по сваку цену, каже за РТС државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић и оцењује да Београд мора бити одговоран, у непрестаној комуникацији са међународном заједницом, али уз јасне црвене линије. Доцент на ФПН Деспот Ковачевић истиче да се поред основног конфликта, води и стални медијски рат, и оцењује да ризик од ескалације свакако постоји.

Патријарх српски Порфирије враћен је данас са административног прелаза Мердаре. Власти у Приштини кажу да су добили захтев да се дозволи тродневна посета патријарха, као и да је одговорено да посета може бити одобрена "тек након што Српска православна црква осуди, односно огради се од деловања њених припадника који су отворено подржали барикаде на северу и криминалне групе".

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је у емисији Око да, посматрано из перспективе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, ни један српски патријарх не може бити довољно добар да би њему био прихватљив, и да то одражава однос према свим Србима на Косову и Метохији.

"Подсетио бих на чињеницу да су том физичком забраном прекршени и Бриселски споразум и такозвани устав Косова који је заснован на Ахтисаријевом плану, и оснивачка повеља Уједињених нација и европска Конвенција о људским правима", додао је Старовић.

Доцент на Факултету политичких наука Деспот Ковачевић каже да је поражавајућа забрана патријарху Порфирију, који је од ступања на место поглавара СПЦ слао поруке мира и наклоњености дијалогу и решењима која ће бити добра за све грађане.

"Медијски рат се стално дешава" 

Ковачевић, поводом јучерашње рафалне паљбе у Зубином Потоку, оцењује да ризик од ескалације свакако постоји.

"Видели смо да се пуцњи из непознатог правца од непознатих људи већ користе у медијским активностима. Поред овог основног конфликта који постоји, који није решен на Косову, имамо и тај медијски рат који се стално дешава", указао је Ковачевић.

Мора се, према његовим речима, истаћи и нова ситуација у односима међу Србима на Косову и Метохији.

"Ми смо видели на скупу у месту Рударе заиста велики број представника Срба са КиМ који нису из Српске листе, говоримо и о грађанским активистима, сви они су сложни да се ради о исправној ствари, да су барикаде заправо дужност на коју су Срби приморани. То заиста на одређени начин из Београда, или било где, свако ко води рачуна о демократији и људским правима мора да подржи такав њихов отпор насиљу", сматра Ковачевић.

Нова тенденција – дисонантни тонови у Приштини

Са друге стране, Ковачевић указује на нову тенденцију из Приштине, а то су дисонантни тонови, попут речи Исе Мустафе, који је јасно критиковао понашање Вјосе Османи и Аљбина Куртија, рекавши да они користе мишиће да покажу снагу, а када виде да немају снагу, онда позивају Кфор да реагује.

Сматра да Приштина подстиче Србе да се удаљавају и да не буду део могућег решења.

Ко све тачно шапуће на ухо Аљбину Куртију

Што се тиче утицаја САД, Ковачевић је рекао да се добио нови простор за Србију у преговорима кроз отворену америчку подршку Бриселском споразуму.

"Можемо говорити о новом простору између САД и Србије, где се, чини ми се, САД појављују као конструктивни актер који је благонаклон решењима и дијалогу, и потписаним споразумима на којима Београд инсистира", оценио је Ковачевић.

Курти, сматра Старовић, сваки пут када се покаже макар и најмањи простор за неку деескалацију, тај простор затвара инсистирајући на заоштравању ситуације по сваку цену.

"Ми смо имали и једну одређену врсту разумевања из дела западног дела међународне заједнице, које се одражава у речима специјалног изасланика САД Габријела Ескобара, неколико дана након 10. децембра, када је овај вид протеста Срба на северу Косова и Метохије започео, који је рекао да постоји легитимна забринутост Срба на северу Косова и Метохије", подсетио је Старовић.

Међутим, објашњава да некада утицај великих сила није линеаран и није једнозначан.

"У том смислу, не могу да знам ко све тачно шапуће на ухо Аљбину Куртију, да ли можда они исти као и господину Сакашвилију 2008. године, а знамо како се то завршило. У крајњој линији, ми знамо чија је одговорност повлачење тих једностраних потеза. То је одговорност привремених институција у Приштини, а на нама је да укажемо колико су ти процеси штетни", каже Старовић.

Дипломатија и црвене линије Београда

Што се тиче механизама који су на располагању Београду, Старовић каже да се мора посегнути пре свега за дипломатским механизмима.

"Морамо бити и јесмо у непрестаној комуникацији са представницима међународне заједнице. Морамо бити и мудри, и одмерени и одговорни, не смемо наседати на провокације којима смо изложени, уз јасне црвене линије да нећемо дозволити физичко угрожавање живота наших сународника", поручио је Старовић.

Поларизација и подршка бирача

Ковачевић објашњава да Курти користи заоштравање ситуације између Срба и Албанаца да би добио већу подршку бирача и да је он заправо растао на поларизацији, сукобљавању и удаљавању од решења.

Самоопредељење је и даље, упркос падовима, најјача политичка опција, указао је Ковачевић.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара