Читај ми!

Патријарх Порфирије о забрани одласка на КиМ: Данас су врата на мом дому за мене закључана

Данас су врата на мом дому за мене закључана, поручује патријарх српски Порфирије након што је враћен са административног пункта Мердаре.

"Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом", поручио је патријарх на Инстаграму.

"Од тренутка када сам кренуо овим путем понављам: где год сам био ван Косова и Метохије, био сам у туђини. Једино сам на Косову и Метохији код своје куће. Данас су врата на мом дому за мене закључана и ја се молим Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи", поручује патријарх.

СПЦ: Патријарх неће оставити свој народ

Огласила се и Српска православна црква која поручује да су патријарха Порфирија, који је по редовном програму требало данас у поподневним часовима да стигне у седиште СПЦ, манастир Пећку патријаршију, на административном прелазу Мердаре зауставиле приштинске власти и рекле да му је забрањен улазак у Покрајину.

"Са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива", поручује СПЦ.

Патријарх апелује "на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова Црква".

"То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске православне цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима", додаје се у саопштењу СПЦ.

"Патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња. Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће", закључује се у саопштењу СПЦ.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво