Читај ми!

Кфор почео истрагу о пуцњави у Зубином Потоку, састанак председника Вучића и патријарха

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 17. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге полиције. Кфор потврдио да је синоћ дошло до пуцњаве у Зубином Потоку, али да није било повређених, нити је причињена материјална штета. Косовска полиција саопштила да није било напада на полицију, нити је било размене ватре полиције са било којом групом. Министар одбране Милош Вучевић у гарнизону Рашка разговарао са генералом Миланом Мојсиловићем о безбедносној ситуацији. Патријарх српски Порфирије враћен са административног прелаза Мердаре.

У знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу, већ 17 дана Срби са севера Косова и Метохије проводе на барикадама.

Синоћ је у Зубином Потоку дошло до пуцњаве у којој, како је Кфор потврдио, није било повређених, нити је причињена материјална штета. У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола.

"Сада проверавамо чињенице, а онда ћемо имати више вести о случају", истакли су из Кфора.

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да су Срби напали јединицу те војне мисије, односно војнике из Летоније.

Косовска полиција је саопштила да није било напада на полицију у Зубином Потоку, нити је било размене ватре полиције са било којом групом.

Председник Српске листе је пре тога за Пинк изјавио да је ситуација у Зубином Потоку апсолутно мирна, да су људи на барикадама и да су одлучни да остану.

У међувремену, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са војним врхом, после чега је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић кренуо за Рашку.

"Задаци које је добила Војска Србије и ја као начелник Генералштаба су прецизни и јасни, и биће спроведени у потпуности", истакао је Мојсиловић и додао да је ситуација сложена и да захтева присуство Војске Србије дуж административне линије.

Јучерашњи дан обележила је и забрана Приштине да патријарх Порфирије уочи Божића оде у Пећку патријаршију.

Патријарх је саопштио да не одустаје од намере да служи у Пећкој патријаршији и очекује да та, како је навео, крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.

Из Београда су стигле осуде ове одлуке – поручено је да је реч о деградирању верских слобода и укидању права на верски живот Срба на КиМ. Епархија рашко-призренска саопштила је да су запрепашћени овом одлуком и подсетили да је патријарх позивао на мир и суживот Срба и Албанаца.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се