ЕУ помаже Србији у решавању избегличке кризе

Европска комисија одобрила је додатних 17 милиона евра помоћи Србији и Македонији за решавање проблема избеглица, саопштено је из седишта ЕК у Бриселу.

Десет милиона евра абиће намењено јачању капацитета Србије и Македоније за прихват и смештај избеглица и за контролу граница, док преосталих седам милиона представља хуманитарну помоћ, преноси Танјуг. 

Одлука о додатним средствима за Србију и Македонију објављена је уочи заједничког састанка министара полиције и правде земаља чланица ЕУ и њихових колега са Западног Балкана у Луксембургу. 

Европска унија пружиће хуманитарну, финасијску и стручну помоћ Србији и другим земљама Западног Балкана за решавање избегличке кризе, стоји у нацрту заједничке декларације министарске конференције у Луксембургу, у коју је увид имао РТС.  

У име Србије на конференцији о рути миграната преко Источног Средоземља и Западног Балкана учествују министри спољних и унутрашњих послова Ивица Дачић и Небојша Стефановић.

Састанком који окупља министре спољних и унутрашњих послова ЕУ, Западног Балкана, Турске, Либана и Јордана, председаваће висока представница ЕУ Федерика Могерини и министар за миграције и азил Луксембурга, Жан Аселборн.

У нацрту заједничке изјаве поздрављају се спремност Србије и Македоније да прузму свој део одговорности у пружању помоћи хиљадама људи којима је потребна међународна заштита.

Декларација наглашава се да ће земљама Балкана бити пружена основна хуманитарна помоћ, али и помоћ у изградњи пријемних и смештајних капацитета. Подршка ће бити усмерена и на боље управљање и контролу граница, како би се омогућила брза регистрација избеглица и миграната, обрада захтева за азил и враћање оних који немају право на заститу.

На конференцији се очекује договор о појачаној помоћи Турској, Либану и Јордану, земљама које су већ прихватиле око четири милиона избеглица из Сирије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара