Читај ми!

Вучић: Нека кажу да нема отварања поглавља јер не дам Газиводе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће са комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом разговарати о томе шта је конкретно разлог за неотварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, поручивши да то сигурно није због Бриселског споразума, за који тврди да је наша страна све имплементирала.

Вучић је новинарима у паузи конференције Савета страних инвеститора рекао да још није формирана Заједница српских општина, на чијем формирању он инсистира од почетка, преноси Танјуг.

Наводећи да ће вечерас с Ханом, који борави у посети Београду, разговарати о томе шта је Србија до сада урадила, премијер је приметио да је све питање дијалога са Приштином, те поручио: "Немојте да нам кажете да поглавља нису отворена због Бриселског споразума, шта је то што Србија из тог споразума није испунила".

"Кажите лепо да је проблем у нечем другом, што нећеш да даш 100 одсто Газивода, ја нећу да дам. Нека кажу да због тога нема отварања", поручио је премијер.

Вучић је рекао и да је Београд нудио 50-50 одсто однос власништва, али да Приштина то није прихватила, додајући да је из Бриселског споразума остало шест од 15 тачака и поновио да се оне тичу ЗСО.

"Ако некоме хоће да узму сто одсто Газиводе, нека нађу другог премијера. Jа то нећу да потпишем", рекао је Вучић.  

"Урадили смо и оно што је најтеже за Србију, а то је план о правосуђу. И то смо потписали", поручио је Вучић.

Премијер је рекао да очекује отварање поглавља у преговорима са ЕУ најкасније у септембру, да ће се борити да то буде у јуну, али да, наравно, то не може да гарантује.

"Ви знате да сам ја песимистичан човек и очекујем да то буде најкасније у септембру, надам се у јуну, а можда не буде ни тад", рекао је Вучић.

Упитан да ли је очекивао раније отварање преговора о поглављима, Вучић је одговорио потврдно, али и навео да је очекивао бољи однос према Србији јер је у целом региону предузела најтеже економске мере, а са друге стране била и стуб политичке стабилности региона.

"Нисам сигуран да је Србија добила поштовање које сматрам да заслужује, али то не мења мој однос, јер сматрам да је пут у ЕУ једини озбиљан пут и стратешки пут за нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић уверен да Србија излази из рецесије у овој години 

Премијер Александар Вучић уверен је да ће Србија у овој години изаћи из рецесије, а да ће у 2016. бити једна од најуспешнијих земаља у региону.

Рекао је да би, ако не рачунамо камате које смо морали да плаћамо у претходном периоду, Србија после дуго година могла имати суфицит у буџету.

"Ако избацимо плаћање камата у прва четири месеца, буџет је у суфициту 32,4 милијарде динара", рекао је Вучић.

Подсетио је и да су процене кретања бруто домаћег производа прво биле минус један, те минус 0,5, а он је уверен да ће БДП на крају године бити бар нула.

"Нећемо бити у рецесији, уверен сам да ћемо из ње изаћи већ 2015. године, а да ће у 2016. години Србија бити једна од најуспешнијих земаља у региону", навео је Вучић.

Премијер је нагласио да ће Влада Србије наставити да спроводи програм са ММФ-ом јер је то добро за нашу земљу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара