Читај ми!

Посланици ДС траже смену министра одбране

Посланици ДС затражили су смену министра одбране Братислава Гашића због појављивања и непримереног понашања на састанку заштитника грађана Саше Јанковића и директора ВБА, али и зато што судски органи нису могли да га пронађу и уруче му тужбу некадашњег министра одбране Драгана Шутановца.

Посланици Скупштине Србије наставили су седницу, а њен почетак су, као и сваког четвртка, искористили да од представника власти затраже одређене информације, па је Александра Јерков из ДС поставила питање свим члановима Владе Србије - где се налази министар одбране, преноси Танјуг.

Указала је да судски органи министру Гашићу нису могли да уруче судски позив по тужби демократе Драгана Шутановца, јер га нису пронашли ни на адреси Министарства, нити на адреси Владе Србије, као и на његово појављивање на састанку заштитника грађана Саше Јанковића и ВБА, због чега је Јанковић био приморан да прекине тај састанак.

Јерков је додала да је једна ствар када се неко крије од суда, а друга када за то злоупотребљава Владу.

"Гашић се синоћ појавио на најављеном састанку у ВБА. Јанковић је био приморан да прекине састанак због непримереног понашања Гашића, на коме му је директор ВБА показао документ у коме се налазе детаљне изјаве троје грађана о инциденту у коме је учествовао брат премијера Александра Вучића, а који није достављен тужилаштву. Молби да се министар Гашић пронађе одмах нека се придуржи захтев ДС да га истог момента када га пронађу и смене", рекла је Јерков.

Посланик СПС и познати режисер Срђан Драгојевић говорио је о нетранспарентној продаји "Авала филма", будући да је то предузеће за осам милиона евра купио анонимни купац, чија је фирма основана у марту 2015. године.

"Готово три године сам се бавио судбином 'Авала филма', дао сам стотине интервјуа, два посланичка питања и у тим напорима сам био сасвим неуспешан, пошто је продата анонимном купцу за осам милиона евра. Оно што се не зна је откуд том новопеченом филмском предузећу осам милона евра и да ли та сума потиче из легалних токова новца", рекао је Драгојевић.

Додао је да је од самог почетка, од проглашења банкрота "Авала филма", постоји низ тешко објашњивих радњи када је то предузеће у питању.

Шеф посланика СДС Марко Ђуришић упутио је питање премијеру Вучићу, које је, како је рекао, више једна врста молбе и апела - када ће да искористи свој утицај да Србија потпише Конвеницију о забрани коришћења касетне муниције.

Подсећајући да је на данашњи дан пре 16 година НАТО на Ниш бацио касетну муницију и да је тада погинуло 16 људи, Ђуришић је напоменуо да се на територији Србије и данас налази та муниција и да Србија није ратификовала ту конвенцију, која забрањује употребу, производњу, превоз и складиштење касетне муниције и обавезује земље да у року од седам година униште муницију коју поседују.

Ђуришић наводи да би Србија потписивањем те конвенције добила новац за рашчишћавање територије од касетне муниције, који сама нема, и да је реч о 12 милиона евра.

Посланик на листи СНС Миодраг Линта указао је на опструкцију спровођења споразума о сукцесији од стране Хрватске и БиХ, а посланик Нове Србије Драган Јовановић на проблем у противградној заштити, будући да, иако је сезона одбране почела 15. априла, стрелци још увек нису ангажовани.

"Ноћас је било града широм централне Србије. Ово је прва година да још увек нису потписани уговори са стрелцима који су ангажовани на противградним станицама", рекао је Јовановић, који је упозорио да због тога може доћи до вишемилионских штета.

Посланица ЛСВ Нада Лазић интересовала се за долазак немачке компаније "Тенис" и шта Србија треба да очекује од склапања тог уговора, а нека од њених питања су који профил радне снаге ће бити запошљаван на фармама те компаније, шта се планира са стајњаком и отпадним водама, како ће збрињавати угинуле животиње...

Посланици су рад наставили претресом амандмана на предложени закон о заштити права на суђење у разумном року и допуне Закона о судијама, на које су посланици поднели 104 амандмана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара