Читај ми!

Истраживање o подршци странкама

Српска напредна Странка има највећу подршку бирача у Србији, а у парламент би, после евентуалних избора, ушле још и Социјалистичка партија Србије и Демократска странка, показало је истраживање које је спровела Нова српска политичка мисао. Значајан пад подршке уласку Србије у ЕУ, показују резултати.

Истраживање је спроведено од 10. до 22. априла теренском анкетом, на репрезентативном узорку од 1.200 пунолетних грађана Србије, а резултати показују да би на парламентарне изборе изашло 55,7 одсто бирача, од којих је 40 одсто рекло да још нема став за кога би гласало, преноси Бета.

Резултати су такође показали да би за СНС гласало 25,5 одсто, за ДС 7,5 одсто, а за СПС 6,4 одсто бирача.

Ако би се гласови неодлучних пропорционално расподелили, истраживање показује да би СНС добио 42,4 одсто, ДС 12,5 одсто, а СПС 10,7 одсто гласова, при чему би цензус прешла још и Српска радикална странка са 6,1 одсто, а близу тог прага са 4,8 одсто била би и Демократска странка Србије.

На питање да ли подржавају улазак Србије у ЕУ, позитиван одговор дало је 41,1 одсто испитаника, док је 39,4 одсто рекло да не подржава улазак Србије у Унију.

У односу на претходна истраживања НСПМ, забележен је пад подршке интеграцији Србије у ЕУ и то за око 15 одсто у последњих шест месеци.

У новембру прошле године, подршка уласку Србије у ЕУ износила је 56,4 одсто, показало је истраживање.

Међу грађанима који су се изјаснили да би гласали за СНС има 38,8 одсто присталица приступања Србије ЕУ и 41,5 одсто противника тог процеса, а и присталице СПС-а су подељене по том питању, јер је 38,6 одсто њих за улазак Србије у ЕУ, а 39,8 одсто се томе противи.

На питање да ли би требало признати независност Косова, уколико би то био услов за улазак у ЕУ, 71 одсто испитаних рекао је да то не би требало прихватити, док је 15,6 одсто рекло да би такав евентуални услов требало прихватити.

Једна трећина испитаних - 34,2 одсто рекла је да је садашња влада боља од владе коју је до 2012. године водила ДС, а незнатно мањи проценат - 32,1 одсто рекао је да су те владе исте.

Грађани су, према истраживању, подељени по питању да ли у Србији постоји потреба и простор за једну нову политичку снагу, јер је 40,7 одсто рекло да постоји таква потреба и простор, а са тим ставом се није сагласно 38,8 одсто.

Уласку Србије у НАТО противи се 80 одсто испитаника, а подршку евентуалном савезу Србије са Русијом даје око 61 одсто анкетираних, али на посебно питање о томе какве односе Србија треба да развија са Русијом и ЕУ, готово половина - 46,5 одсто рекла је да са ЕУ и Русијом треба развијати пођеднако добре односе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара