Читај ми!

Реаговање посланика на расправу Михајловићеве и Пак Станковић

Поводом полемике Станиславе Пак Станковић и Зоране Михајловић о узроцима инцидента на лету "фалкона 50" ка Ватикану, реаговали су поједини народни посланици. Посланици су оцењивали рад Владе, али и коментарисали наводе о трагедији у стану Саше Јанковића 1993. године.

Шеф посланичке групе владајуће Српске напредне странке Зоран Бабић рекао је да расправе између саветнице председника Републике и министарке грађевинарства и саобраћаја треба оставити за страначке органе напредњака.

"Поштујемо различитост мишљења, али их остављамо за страначке органе будући да су обе њихови чланови. Министарка Михајловић је потпредседница странке, а Станислава Пак чланица Главног одбора", рекао је Бабић новинарима у Скупштини Србије, преноси Бета.

Према његовим речима, утврђивање свих околности због којих се авион председника Србије вратио са пута ка Ватикану треба оставити надлежним органима"Ја сам лично, као грађанин, захвалан Богу што није било жртава", рекао је Бабић.

Председник опозиционе Нове странке Зоран Живковић оценио је да је сукоб Станиславе Пак и Зоране Михајловић "сукоб две политичке плавуше које се активирају када њихови шефови затраже".

Живковић је целу њихову полемику оценио као бесмислену.

Посланик опозиционе Демократске странке Борислав Стефановић оценио је да је такав сукоб скандалозан и да се "ионако каљава српска политичка арена баца у потпуно блато".

Председник Србије Томислав Николић требало је да посети Ватикан у прошли петак, али се вратио због квара на авиону.

Истрагом је утврђено да је авион почео да понире јер је копилот просуо кафу на инструмент таблу и бришући течност притиснуо дугме што је изазвало понирање авиона.

Станислава Пак и Зорана Михајловић су у медијима оштрo полемисале о узроцима инцидента.

Из СНС петица за рад владе, опозиција тврди - лоше

Посланици владајућих странака оценили су пред скупштинским извештачима рад Владе Србије у првих годину дана петицом и поручили да су постигнути резултати видљиви и препознати, док опозиција сматра да је извршна власт по свим параметрима остварила лоше резултате, преноси Танјуг.

Бабић је влади дао петицу за првих годину дана функционисања, а као највећа постигнућа издвојио то што владом више не управљају тајкуни, што је заустављен "паклени тренд раста незапослености", примењен Бриселски споразум.

"Сада је незапосленост на око 20 одсто", рекао је Бабић и поновио став своје странке да што пре морају да буду расписани покрајински избори.

Социјалиста Ђорђе Милићевић првих годину дана владе описује у три речи - модернизација, промене и реформе. "Грађани имају владу која решава проблеме", поручио је Милићевић и навео да је извесно да ће Србија у наредном периоду имати покрајинске и локалне изборе, а да за ванредним парламентарним изборима нема потребе, будући да Влада Србије има легитимитет и подршку грађана.

Опозиција, међутим, има другачије мишљење.

Борислав Стефановић сматра да је влада по свим параметрима показала изузетно лоше резултате и да је "лошија од саме себе". "Имамо, без обзира на оптимистичне изјаве премијера, смањење дефицита тако што се укидају буџетске уплате локалним самоуправа и инфраструктурни пројекти... ", сматра Стефановић.

Шеф социјалдемократа у парламенту Марко Ђуришић поручује да после годину дана рада кабинета Александра Вучића привреда није покренута упркос предузетим мерама и да су смањене плате и пензије, па грађанима само остаје да верују премијеру да ће живети боље за годину, две, три...

По мишљењу председника Зорана Живковића првих годину дана владе обележиле су "велике лажи и неиспуњена обећања", поручујући да власт мора бити промењена, јер не поштује минимум демократских и цивилизацијских вредности.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак навео је да претходне владе нису учниле да Нови Сад буде безбеднији, да је актуелна власт барем повећала број полицајаца и именовала шефа полиције у том граду, али да, са друге стране, нису расветљена убиства у главном граду Војводине.

Посланици о Јанковићу

Посланици СНС-а поручили су да власт поштује институцију заштитника грађана, али да Саша Јанковић злоупотребљава ту функцију зарад личних политичких амбиција, док опозиција протествује против медијских напада на омбудсмана, наводећи да је њихов циљ дискредитација те институције.

Бабићу је доказ да СНС поштује институцију омбудсмана то што је 92 одсто његових сугестија, како каже, испоштовано. Подсећа да је први извештај заштитника грађана усвојен у републичком парламенту тек 2013. године и то с променом власти, због чега је запитао зашто то није није чинила и претходна власт, "која је сада забринута за судбину Јанковића".

СПС, према речима Милићевића, не види медијски линч у томе што се данима провлачи прича о Јанковићевом пиштољу за који наводно није имао дозволу, а којим је 1993. године почињено самоубиство. "Ако су тачне претпоставке са којима излази СНС онда је то питање за надлежне органе и институције. Онда када добијемо њихов став изнећемо наш политички став. Важно је да се утврди истина и ако је то тачно мора се поставити знак питања да ли може обављати одговорно и озбиљно ту функцију", рекао је Милићевић.

Борислав Стефановић, с друге стране, поручује да су напади на Јанковића изузетно штетни по Србију и њен иначе нарушен правни систем и владавину права. "Реч је о личној дискредитацији једног човека и суштинском уништавању институције. Та кампања се води смишљено да његову функцију стави у мртви угао и да Јанковић и било који следећи Јанковић не представљају ништа", рекао је Стефановић.

Шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић сматра такође да су недопустиви напади на Јанковића, и то само зато што се неко не слаже с оценама у његовом извештају за 2014.

Недопустиви су напади на Јанковића и према мишљењу посланика Нове странке Зорана Живковића, који их назива "харангом".

Чанак, међутим, узрок неспоразума између власти и омбудсмана види у недостатку искуства у вези са његовим надлежностима. "Немам намеру да се стављам на било чију страну, желео бих да видим тачне податке. Чињеница је да се сваком ко дигне свој глас проналазе костури у орману", рекао је Чанак. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара