Читај ми!

Вучић сутра са Туском и колегама из региона

Премијер Србије Александар Вучић састаће се сутра са председником Савета ЕУ Доналдом Туском, најављено је у Бриселу.

Танјугу је у седишту ЕУ речено да ће теме разговора српског премијера и Туска бити напредак Србије у процесу придруживања и ток дијалога о нормализацији односа са Приштином, чија ће нова рунда бити одржана касније поподне.

Пре тога, премијер Вучић учествоваће на састанку "забаднобалканске шесторке", посвећеном саобраћајној интеграцији региона у заједничку европску мрежу.

На конференцији ће се разговарати о инфраструктурним пројектима, како би се саобраћајно повезали главни градови, луке и финансијски центри у региону, а Западни Балкан престао да буде "уско грло" транспортне мреже ЕУ.

"Западни Балкан је од централне важности за европску политику саобраћаја", поручила је уочи конференције у изјави за Танјуг европска комесарка за саобраћај Аленка Булц, која је, уз комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, домаћин овог скупа.

Аленка Булц је оценила да је ова конференција велика шанса да почну да се решавају нагомилани проблеми у транспортној инфраструктури региона.

У Кабинету Хана наводе да је веома важно то што ће током састанка бити представљени први конкретни предлози пројеката.

На мини-самиту ће, у пратњи премијера Вучића, бити и потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Из Приштине долази косовски премијер Иса Мустафа у пратњи министра спољних послова Хашима Тачија, који ће касније учествовати и у новој рунди дијалога.

У Бриселу кажу да се конференција наслања на мини самит, у истом обиму, који је 25. марта одржан у Приштини, укључујући комесара Хана, када је договорено да се формира такозвано "језгро мреже" Западног Балкана, које би повезало све важније луке, главне градове и привредне центре.

Иако ће конференција бити веома кратка и трајати свега пар сати, у Хановом кабинету кажу да је веома важно што ће на крају самита бити и званично потписан споразум о језгру мреже склопљен у Приштини.

Из Брисела је раније најављено и да би ЕУ у врло кратком року одвојио око милијарду евра из предприступних (ИПА) фондова за саобраћајну инфраструктуру у региону, а очекују се и средства из Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Председник владе Србије ће предвече отпочети нову рунду дијалога са косовским премијером Исом Мустафом под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

У саопштењу из канцеларије високе представнице наведено је да ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа.

Претходна рунда одржана је 9. фебруара и то после вишемесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

У Бриселу је у петак одржан припремни разговор за наредну рунду дијалога на којем је учествовао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић и који је рекао да је на састанцима указано на жељу српског народа са КиМ да се Заједница српских општина што пре формира.

Ђурић је такође пренео дубоку забринутост Београда, али и српског народа на Косову, због погоршања безбедносне ситуације и низа озбиљних инцидената на северу Косова.

Поред ЗСО на дневном реду биће, како се очекује, теме везан за енергетику и телекомуникације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара