Летонија подржава Србију на путу ка ЕУ

Летонија и Савет ЕУ подржавају отварање првих поглавља у приступним преговорима Србије што је пре могуће, али успех и брзина тог процеса зависе од напретка Србије, нарочито у кључним поглављима владавине права и нормализације односа са Приштином, поручује летонски шеф дипломатије Едгарс Ринкевичс.

Ринкевичс је, у интервјуу Танјугу, уочи посете Београду која је најављена за 22. април, истакао да је ЕУ спремна да помогне Србији да достигне циљ отварања првих поглавља, али је указао да то треба да буде заједнички напор.

"Опипљива достигнућа, као што је достављање акционих планова за поглавља посвећена основним правима и правосуђу, даље реформе и њихова примена, као и даља посвећеност у дијалогу са Косовом - то су суштински елементи потребни за отварање првих преговарачких поглавља", рекао је министар спољних послова Летоније, која тренутно председава Савету ЕУ.

Подсетивши да су приступни преговори Србије почели пре више од годину дана, Ринкевичс је оценио да би тај процес заиста требало да крене напред.

"Међутим, веома је важно истакнути да успех и брзина зависе од напретка који постигне Србија, посебно у кључним поглављима владавине права и нормализације односа са Косовом", указао је Ринкевичс.

Летонски шеф дипломатије је, такође, изразио наду да ће 2015. бити година значајног напретка за Србију.

"Желео бих да нагласим да ценимо посвећеност српског друштва и владе националном реформском процесу", истакао је летонски шеф дипломатије.

Упитан како види дијалог између Београда и Приштине, Едгарс Ринкевичс је оценио да је наставак дијалога 9. фебруара, после продужене паузе и са новим тимом главних преговарача, веома позитиван сигнал те да се исто може рећи и за споразум о правосуђу који је постигнут на том састанку.

"Посвећеност и достигнућа Србије су примећени и цењени", нагласио је Ринкевичс, али је напоменуо да још доста тога остаје да се уради и имплементира.

Указавши да је Поглавље 35 о Косову од великог значаја у преговарачком процесу Србије, он је охрабрио нашу земљу да настави са конструктивним приступом и остане посвећена постизању напретка у дијалогу.

Кад је реч о ставу ЕУ и позицији Србије према Русији, Ринкевичс је рекао да свака држава чланица Уније има свој став и историју односа са Русијом или било којом другом земљом у свету, али да је важно усагласити заједничке позиције, док се од држава кандидата очекује постепено усклађивање.

"Важно је да усагласимо заједничке позиције које су засноване на нашим заједничким принципима и нормама, нарочито у случају односа ЕУ и Русије, поштовања међународног права, суверенитета и утврђених међународних граница", истакао је летонски шеф дипломатије.

Што се тиче процеса приступања ЕУ, како је рекао, од земаља кандидата се очекује да се прогресивно ускладе са заједничком спољном и безбедносном политиком Уније у периоду до приступања, у чему се, како је објаснио, очекује тренд сталног напредовања.

Упитан које ће бити главне теме током његове предстојеће посете Београду, Ринкевичс је рекао да ће у фокусу разговора бити процес европских интеграција и приступни преговори Србије.

"Летонија је сада на половини свог председавања Савету ЕУ, што је одличан тренутак за процене и разговоре о томе како најбоље наставити даље преговоре о проширењу ЕУ", навео је Ринкевичс.

Едгарс Ринкевичс је изразио очекивање да ће са српским званичницима разговарати и о тренутним глобалним догађањима и развоју ситуације на пољу безбедности.

"Заинтересован сам да чујем какав став имају моје српске колеге по тим питањима с обзиром на тренутни статус и искуство Србије као председавајуће ОЕБС-у", закључио је летонски министар спољних послова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара