Читај ми!

Нереди у Приштини, више десетина повређено

У петочасовним нередима у центру Приштине више десетина људи је повређено, од којих су већина полицајци. Четрдесет и једна особа је приведена. Активисти покрета Самоопредељење каменицама засипали полицију, која их је растеривала воденим топовима. Повређен један од лидера Самоопредељења Висар Имери. Накратко приведен градоначелник Приштине.

23.17 - Коначан биланс нереда у Приштини: Повређена 72 полицајца, ухапшено око 160 демонстраната. 

19.15 – Ситуација у Приштини се смирила. Комуналне службе чисте град, јавља Фонет.

19.00 – Из приштинског Ургентног центра саопштено да је повређено 45 полицајаца и 29 демонстраната и да њихови животи нису у опасности.

18.20 – Током протеста приведена је 41 особа, од којих девет остаје у притвору од 30 дана. Повређено је 86 полицајаца, речено на заједничкој конференцији за медије државног тужиоца и генералног директора полиције, преноси Бета.

17.30 – Полиција нападнута каменицама, Молотовљевим коктелима и гвозденим шипкама. Влада неће поклекнути пред ултиматумима ни толерисати насиље, рекао косовски премијер Иса Мустафа. Заменик премијера Хашим Тачи каже да опозиција насиљем покушава да преузме власт.

17.00 – Сукоби на приштинским улицама и даље трају.

16.30 – Полиција потиснула демонстранте према згради ректората Приштинског универзитета. На полицију током нереда бацани и бајонети, јавља приштински Индексонлајн.

15.30 – Повређено више од 30 полицајаца. Ухапшено 27 демонстраната, саопштила косовска полиција. 

15.07 – Полиција привела градоначелника Приштине Шпенда Ахметија, једног од лидера покрета Самоопредељење, јављају приштински медији. Ахмети је после пола сата пуштен.

14.55 – Присталице покрета Самоопредељење бацају Молотовљеве коктеле на полицију. Лидер тог покрета Аљбин Курти и група активиста склонили су се у зграду позоришта. Број ухапшених расте.

14.35 – Демонстранти поново напали новинаре у Приштини. На мети активиста Самоопредељења били су новинари приштинског дневника Експрес.

14.15 – Косовска полиција воденим топовима покушава да растера демонстранте. Локални медији тврде да је повређено тридесетак полицајаца. 

Улице у Приштини биле су поприште жестоког сукоба демонстраната и полиције, која је на каменице узвраћала сузавцем и воденим топовима. Ухапшено је више десетина особа, од којих је деветоро задржано у једномесечном притвору. Накратко је био приведен и градоначелник Шпенд Ахмети.

Косовски државни тужилац Суљ Хоџа рекао је да је током данашњег протеста у Приштини приведена 41 особа, од којих, према одлуци суда, девет остаје у притвору од 30 дана.

Генерални директор косовске полиције Шпенд Маџуни је на заједничкој конференцији за медије с државним тужиоцем рекао да је током данашњег протеста повређено 86 полицајаца.

С друге стране, директор Ургентног центра Басри Лењани изнео је другачије податке. Навео је да је током сукоба повређено 45 полицајаца и 29 демонстраната и да њихови животи нису у опасности.

То су били највећи нереди од 2008. године, када је Косово прогласило независност.

Демонстрације је организовала опозиција са захтевом за смену министра приштинске владе Александра Јаблановића.

Нереди су почели када је косовска полиција око 13 часова бацила сузавац како би удаљила учеснике протеста у центру Приштине који су каменицама гађали припаднике специјалних јединица полиције, преноси Бета.

Инцидент се догодио након што је представник Самоопредељења Дардан Мулићај поставио ултиматум полицији да за 15 минута уклони барикаде постављене испред зграде Владе Косова.

Мулићај је најпре оптужио полицију Косова да је одузела озвучење учесницима протеста, зауставила аутобусе са демонстрантима и ухапсила једног превозника из Пећи. Додао је да опозиција организује миран протест и да полиција није потребна.

"(Министар Александар) Јаблановић је мајке Ђаковице назвао дивљацима. Стављамо до знања Влади, полицији Косова, да ми нисмо дивљаци и да није потребно толико обезбеђење. Тражимо да 'Трепча' хитно постане јавно предузеће", рекао је Мулићај.

Демонстранти, које је предводио опозициони покрет Самоопредељење, тражили су оставку министра Александра Јаблановића и да "Трепча" хитно постане јавно предузеће, чему се противе Влада Србије и политички представници Срба са Косова.

Саније Бериша, мајка несталог дечака из Ђаковице, причала је о увредама које је на рачун мајки Ђаковице наводно изрекао Јаблановић.

Јаблановић је рекао да није вређао мајке Ђаковице, већ да је дивљацима назвао оне који су каменицама спречили расељене Србе из Ђаковице да обиђу своје домове на Бадње вече.

Шефица посланичке групе опозиционе Иницијативе за Косово Ваљдете Бајрами рекла је да министар Јаблановић за премијера заправо има Александра Вучића и да зато премијер Косова Иса Мустафа не може да га смени.

"Мустафа треба да поднесе оставку јер је то спас за Косово", рекла је Ваљдете Бајрами и додала да је косовски премијер формирао гломазну владу, са много чланова и политичких званичника.

Она је затражила да се хитно разговара о закону о јавним предузећима и рекла да је он повучен из скупштинске процедуре јер ће се о њему разговарати у Бриселу, на састанку делегација Косова и Србије.

Представница опозиционе Алијансе за будућност Косова Доника Катај Буљупи подржала је захтев Самоопредељења да Јаблановић поднесе оставку и затражила да се хитно разматра закон о јавним предузећима.

Мустафа и Тачи: Циљ протеста рушење Владе

Косовски премијер Иса Мустафа и његов заменик и министар спољних послова Хашим Тачи на ванредној конференцији за медије оценили су да је рушење Владе било циљ данашњих демонстрација које и даље трају у Приштини.

"Влада изражава жаљење због свих који су повређени током протеста. Она осуђује политичко подстрекавање и насиље над јавним институцијама, грађанима, приватном својином и Полицијом Косова", рекао је Мустафа.

Оценио је и да су демонстрације нанеле изузетну штету Косову. "Влада Косова такође оцењује да протест не треба користити за остваривање амбиција за власт, пошто се власт добија једино слободним гласом грађана Косова, а не насиљем", нагласио је Мустафа.

Заменик премијера Хашим Тачи рекао је да протест није била воља грађана већ три политичке партије које насиљем желе да узму власт.

Полиција се на рубу центра Приштине, иако у мањем обиму, сукобљава са демонстрантима, од којих је већина, колико се може проценити, била млађа од 25 година.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара