Србија ће подржати Русију у Савету Европе

Шефица делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Александра Ђуровић најавила је да ће посланици из Србије подржати акредитиве чланова руске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе, који су оспорени због кризе у Украјини.

Александра Ђуровић је рекла за агенцију Бета да су чланови делегације и у априлу добили инструкцију да гласају "за".

"Верујем да ће овога пута сви послушати и подржати став да се руским делегатима потврде акредитиви и право гласа", рекла је Ђуровићева.

Чланови спрске делегације би, како је рекла, исто гласали и да је у питању делегација неке друге земље, с обзиром на то да је реч о изабраним представницима грађана.

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) у априлу је усвојила резолуцију којом се руској делегацији до краја 2014. ускраћује право гласа, а посланици из Србије тада су различито гласали: три гласа "за", три против и један уздржан. 

На почетку редовног зимског заседања Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру јуче су поново оспорени акредитиви чланова руске делегације због Украјине, а Парламентарна скупштина сутра ће донети коначну одлуку усвајањем резолуције на основу извештаја Надзорног одбора.

Ђуровићева је за Бету рекла да је Нацрт резолуције још у израду и да ће "јавност сутра, на дан гласања упознати са његовим садржајем". 

"Очекујем да ће и други посланици подржати један такав приступ, да се не ускраћују права члановима руске делегације, јер то је став којим се подржава наставак договора – без једне стране не може се постићи резултати у даљем дијалогу", истакла је Александра Ђуровић.

Члан српске делегације у ПССЕ Александар Сенић, из Социјалдемократске странке, рекао је за агенцију Бета да ће гласати за потврђивање акредитива и права гласа посланика из Русије у Парламенту Савета Европе.

Посланица Демократске странке Наташа Вучковић очекује и да ће се Резолуцијом о којој се сутра изјашњава Парламентарна скупштина предвидети условно подржавање мандата члановим делегације Русије.

"Очекујем да ће се подржати њихови акредитиви, али уз услов да се у наредним месецима прати развој догађаја у Украјини. Уколико чланови руске делегације не буду сарађивали, верујем да ће се поштравати мере према њима", рекла је за агенцију Бета Наташа Вучковић.

Члан руске делегације Алексеј Пушков рекао је јуче да ће та делегација отићи са заседања Парламентарне скупштине ако санкције буду обновљене, пренела је агенција Тас.

Чланови ПССЕ сутра ће моћи да гласају за једну од три опције: да ратификују акредитиве, да их не ратификују или да их ратификују "уз лишавање или суспендовање неких права учествовања или представљања чланова делегација у вези са активностима Скупштине и њених тела".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара