Читај ми!

Политичка сцена 2014. у знаку избора

Година за нама је по много чему била ванредна – а тако је било и на политичкој сцени. Иако нису редовно следили, прву половину 2014. су у Србији обележили избори. РТС подсећа на најзначајније политичке догађаје из прве половине протекле године.

Од првог дана нове, 2014. године, на врх језика политичарима су били – избори.

"Мислим да је сулудо да ја сад сваки дан понављам те приче и причам о изборима. Не желим тиме да се бавим – ако хоће да се иде на изборе, нека се иде на изборе. Али хоћемо ли ми да радимо или да идемо на изборе", поручио је тадашњи премијер Ивица Дачић 3. јануара 2014.

Драган Марковић је неколико дана касније рекао: "Добићемо да уместо Жике дође Мика, а уместо Мике дође Жика."

Ипак, Влада је, најпре у старом саставу, отишла у Брисел на прву међувладину конференцију и почела преговоре са Европском унијом.

"Добар дан и добро дошли! Ово је историјски дан за Србију", поручио је комесар за проширење Штефан Филе 21. јануара.

Да је у питању историјски дан, тврдио је и Ивица Дачић: "Ово је, у историјском смислу, најважнији догађај за Србију после завршетка Другог светског рата."

А онда су напредњаци, са европским успехом у џепу, схватили да би могли и брже. "Дошло је време да полажемо рачуне", поручио је лидер напредњака Александар Вучић.

Вучићеву одлуку да се иде на изборе – политички такмаци су дочекали у различитом расположењу.

"Ја сам поносан што сам председник Владе која је остварила овакве резултате", поручивао је Дачић.

"Какав је то историјски успех ове власти што је отпочела преговоре са ЕУ ако је колико сутра Влада пала као крушка", питао је крајем јануара тадашњи лидер ДСС-а Војислав Коштуница.

Лидер демократа Драган Ђилас сматрао је да су избори признање да је Влада радила лоше.

"Свака влада која сама себе распусти, тиме јасно потврђује да је све време радила лоше и да нема капацитет да поведе земљу напред", рекао је Ђилас.

У дану када је позвала на своје распуштање, Влада је изгубила једног члана – министар привреде Саша Радуловић није могао да пређе преко неусвајања Закона о раду.

"Ја мислим да је то сигуран знак да се одустаје од реформи", истакао је тада Радуловић.

Вучић је тврдио да је Радуловић имао добре идеје и намере, али да се "у међувремену претворио у политичара, који размишља много више о политици и о кампањама него о послу који обавља".

Председник је трку расписао на време да се избори поклопе са раније заказаним београдским, па је кампања могла да почне.

"Месец и по дана ћемо искористити да видимо ко шта нуди, колика је чија популарност, не за свађу него за ново помирење", поручио је тада Николић.

Помирења није било међу демократама – десетак дана после расписивања избора, напустио их је почасни председник и основао своју Нову демократску странку.

"Ми нисмо само алтернатива постојећој Влади – јесмо и њој – него смо и оваквој опозицији која је својим неделањем, десет месеци некритике Владе, учинила да Влада постане превише популарна", истицао је Тадић.

У кампањи се обећавао бољи живот и углавном разговарало о економији. Све је ипак ескалирало у фото-финишу

"Хоћу да свако дете буде сигурно, да сваки човек буде сигуран, а не да изазивамо хаос на српским улицама, а плашим се да је то оно што тајкуни, њихови политички експоненти, данас желе. И не само Драган Ђилас него и многи други екстремисти с друге стране", рекао је Вучић у својству лидера СНС-а.

"Изјава господина Небојше Стефановића да Александру Вучићу треба омогућити да има неометану могућност да одлучује о томе како жели да Србија изгледа – представља највиши степен политичког лудила и опасности у којој се ова земља налази", рекао је Ђилас.

Неки су, ипак, слали и другачије поруке.

Ивица Дачић: "Чекајте, људи, ово није бајка. Браћа Грим су умрла одавно!"

Млађан Динкић: "Ова паприка далеко више вреди ако се преради у ајвар и као таква извезе!"

Драган Марковић: "Пет кругова, пет фабрика и сигуран сам да смо ми индустријски олимпијски победници!"

Саша Радуловић: "Драги грађани, за нама је још један театар апсурда који зовемо предизборна кампања!"

У дану за гласање, све је било јасно – напредњаци су са 156 посланика остварили историјски резултат. У скупштинске клупе сели су још само социјалисти, демократе, Нова демократска странка и представници мањина.

"Хвала вам, поштовани грађани, а хвала и вама, чланови СНС-а и наших коалиционих пријатеља, хвала вам што сте се борили и изборили за најбољи резултат у 25 година парламентарне историје Србије", рекао је Вучић 16. марта 2014.

Све је било спремно да, у политичком смислу, тог 16. марта увече, поново почне 2014. година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара