Читај ми!

Mустафа: Већа издвајања за српске општине

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да ће бити решени захтеви посланика листе Српска у косовском парламенту, који захтевају већа издвајања из буџета за општине на северу Косова.

Иса Мустафа је рекао да ће неки од захтева посланика Српске листе бити решени кроз одлуке косовске владе, а неки ребалансом буџета за 2015. годину.

Према његовим речима, питања дугова које имају општине Клокот и Партеш могу бити решена одлукама Владе, а нека друга питања биће решена ребалансом буџета.

"Министарству за повратак, на чијем челу је Александар Јаблановић, додато је 400.000 евра, тако да сада имају укупно 6,4 милиона евра", прецизирао је Мустафа у изјави Бети у косовској влади на годишњем пријему за новинаре.

Мусафа је додао да је за општине на северу Косова издвојено 15,8 милиона евра.

Када је реч о оснивању Заједнице српских општина, што је договорено у Бриселу, косовски премијер је оценио да ће се за реализацију тог пројеката наћи потребна средства.

Поводом оснивања нових општина у срединама на Косову у којима су Срби већина, Мустафа је рекао да буџети тих општина треба да буду формирани након њиховог оснивања.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић раније данас је оценио да је усвајање буџета Косова за 2015. неће испунити очекивања Срба и да је "корак уназад". 

Шеф посланичког клуба Српске у косовској скупштини Саша Милосављевић рекао је да су посланици Српске јуче напустили седницу јер нису прихваћени њихови предлози за измене буџета за 2015. годину.

Српски посланици су тражили већа издвајања за општине Партеш и Клокот, али и за четири општине на северу Косова.

Такође, тражили су и средства за нормално функционисање Министарства за повратак и Министарства за локалну самоуправу, која воде министри са Српске листе.

Милосављевић је рекао да су предлози које је Српска понудила били договорени са партнерима владајуће политицке коалиције.

Шеф посланичког клуба Српске је оценио да средствима предвиђеним буџетом за 2015 српска заједница неће моћи ништа да уради, нити ће моћи да се оснује Заједница српских општина, што предвиђа Бриселски споразум.

Према његовим речима, сталне скупштинске комисије, које су заседале јуче у паузи седнице скупштине, нису "радиле на захтевима за измену буџета, него 'про форме'".

Председник Комисије за буџет и финасије, посланик ДПЛ Насер Османи навео је да та комисија није могла да прихвати ни један амандман пошто нису испуњавали потребну законску форму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара