Читај ми!

Украјина приоритет српског председавања ОЕБС-у

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у Кијеву да ће украјинска криза бити приоритет председавања Србије ОЕБС-у 2015. године и истакао да Београд "неће навијати ни за кога, већ ће бити веран принципима" те организације.

"Нажалост, украјинска криза ће бити приоритет нашег деловања у следећој години. Кажем нажалост јер жалим због свих дешавања и проблема, односно ратних дејстава у Украјини, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре с министром спољних послова Украјине Павлом Климкином, преноси Бета.

Имајте поверења у Србију као озбиљну земљу, која неће навијати ни за кога, него ће бити верна принципима ОЕБС-а", поручио је Дачић.

Према његвоим речима, треба "по сваку цену зауставити даље насиље, поштовати прекид ватре и мировни план председника (Украјине Петра) Порошенка, а самим тим и Меморандум и Протокол из Минска".

Дачић који је у посети Украјини у склопу припрема за председавање Србије ОЕБС-ом од 1. јануара 2015, нагласио је да ће "Србија учинити све као председавајућа да помогне и допринесе деескалацији конфликта".

Српски шеф дипломатије је додао да је, имајући то у виду, уочи преузимања председавања разговарао с највишим званичницима најважнијих земаља и организација, укључујући шефове дипломатија САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Русије и ЕУ: Џона Керија, Филипа Хамонда, Лорана Фабијуса, Франк-Валтера ССтајнмајера, Сергеја Лаврова и Федерику Могерини.

"Ми желимо да наше председавање буде транспаретно, непристрасно, објективно и од користи за ОЕБС, да помогнемо у процесу деескалације.

Залажем се за стриктно поштовање договора из Минска и очекујем да трилатерална контакт-група брзо настави рад на решавању свих питања која су предвиђена тим договором", нагласио је Дачић.

Додао је да то значи "да се на дневном реду нађу сва питања од животног значаја за грађане, као што су економска питања, хуманитарна ситуација, питање размене заробљеника или талаца".

"Уместо насиља и оружја, предност треба дати политичком процесу", истакао је Дачић.

Такође, мислим да је деловање посматрачке мисије ОЕБС од великог значаја, и на нивоу мониторинг мисије у целој Украјини, али и на граничним прелазима", указао је шеф српске дипломатије.

Захвалио је специјалној представници ОЕБС за источну Украјину Хајди Таљавини јер је прихватила да 2015. године остане на месту његовог личног представника у билатералним контактима.

Дачић је казао да је са својим украјинским колегом разговарао данас о свим тим питањима.

"Сигурно неће бити лако у наредном периоду, али ово је за Србију велики изазов, и прилика да се покаже као земља која може да помогне у деескалацији различитих сукоба", рекао је Дачић.

Додао је да је са Климкином разговарао и о билатералним односима, нагласивши да жели да они буду што бољи.

"Треба размашљати о споразуму о слободној трговини, ако је то могуће, јер имамо много заједничких економских интереса. Наша међусобна трговинска размена већа је од 200 милиона евра, а може да буде и већа", указао је Дачић.

"Србија и Украјина су пријатељске земље. Ми имамо дуге и традиционалне историјске и културне везе. Србија поштује територијални интегритет Украјине и сматра да је то основни принцип ОЕБС", истакао је шеф српске дипломатије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара