Читај ми!

Буркхард са Пајтићем и Пастором

Шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард разговарао је о мањинским правима тренутној политичкој ситуацији у Војводини са председником покрајинске владе Бојаном Пајтићем и председником војвођанског парламента Иштваном Пастором.

Војводина је део Србије који посвећено ради на унапређивању права и положаја припадника националних заједница, истакнуто је у разговору премијера Војводине Бојана Пајтића и шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Петера Буркхарда.

Пајтић је рекао да је подршка коју покрајина пружа у очувању националног идентитета националних заједница природна и додао да је Војводина регион у којем поштовање права мањинских заједница није само декларативно, наведено је у саопштењу Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу.

Амбасадор Буркхард је обавештен о томе да у Војводини сви грађани могу да се школују и информишу на свом матерњем језику, као и да Покрајински јавни медијски сервис емитује радио и телевизијски опрограм на десет језика.

Пајтић и Буркхард су истакли да је слобода мишљења и изражавања важан сегмент у корпусу људских права и да су медији најбоље огледало када је реч о тој области, па је зато вредно указивати на медијску слободу као тековину демократског друштва и примену стратегије у тој области, наведено је у саопштењу.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је, у разговору са Буркхардом, рекао да ће наставити да инсистира на решавању питања која су од суштинског значаја за Војводину и њене грађане, попут закона о надлежностима и финансирању покрајине, будућег уставног уређења и буџета за 2015. и 2016. годину, наведено је у саопштењу.

Говорећи о заштити, унапређивању и остваривању права националних заједница у покрајини, Пастор је истакао да Војводина по том питању може да послужи као европски модел.

Још има места за унапређивање стандарда у тој области и на томе би се у наредном периоду могло много тога покренути и урадити и кроз сарадњу са Мисијом ОЕБС-а, речено је у разговору.

Амбасадор Буркхард и његови сарадници исказали су задовољство процесима и пројектима који су рађени или се раде са институцијама, медијима, полицијом и судством са територије АП Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво