Читај ми!

Боне о састанку с немачким парламентарцима

Порука немачких парламентараца током посете Србији била је да преговори Србије са ЕУ неће почети док се не спроведе Бриселски споразум, као и да Србија неће постати чланица ЕУ, док Косово не постане равноправан члан УН, каже директор фондације "Конрад Аденауер" у Београду Хенри Боне за Танјуг.

Боне је присуствовао разговорима посланика немачке владајуће Хришћанско-демократске странке Андреаса Шокенхофа и Ханса Јоакима Фаленског са саговорницима у Београду, током управо завршене посете Србији.

Осим тога, Шокенхоф и Фаленски су поручили да "Немачка наставља да подржава реформе и процес интеграција, али да инсистира да Србија уради свој 'домаћи задатак': седам очекивања које је Шокенхоф представио 2012. године још увек важе и Србија мора да их испуни", навео је Боне.

Тих седам тачака су, како каже, поменутe на овај или онај начин у свим разговорима.

"Делегација је подсетила своје партнере на очекивања Немачке да они морају да буду испуњени без даљег губљења времена", истакао је он.

Највећи проблеми који, по мишљењу немачких посланика, стоје пред Србијом су правосуђе и процес нормализације односа са Приштином.

"Сходно томе, најпре ће бити отворена релевантна поглавља, највероватније поглавље 35 пре свих, ако Београд и Приштина буду напорније радили на испуњењу плана имплементације Бриселског споразума из 2013. године", рекао Боне.

Он је оценио да је последњих неколико месеци због избора које су обе стране имале, напредак био спор.

"Неколико тачака из Бриселског споразума нису имплементиране, међу којима интегрисање правосуђа и формирање Заједнице српских општина", навео је Боне.

Према његовим речима, немачка делегација зна да "обе стране морају да покажу флексибилност како би се изнашла одржива решења.

Због тога је, како каже, Шокенхоф посетио Приштину пре две недеље и позвао тамошње власти да раде на напретку.

Упитан да ли је било речи о усклађивању спољне политике Србије и ЕУ односно ставу Србије према украјинској кризи и Русији, Боне је одговорио негативно, али је додао да је делегација коментарисала тајминг посета српских званичника Русији и обрнуто протеклих недеља.

Немачки парламентарци су, како је објаснио, током посете јасно ставили до знања свој став да не сматрају да Русија игра конструктивну улогу у украјинској кризи.

На састанцима је, како је навео, такође било речи о потреби за успешним спровођењем планираних реформи у светлу последица катастрофалних поплава.

Српски саговорници су, према Бонеовим речима, информисали немачку делегацију о законима (као што су закони о раду, приватизацији итд.) који су кључни за успех економских реформи владе и обећали да ће они бити брзо донети.

"Делегација је јасно ставила до знања да очекује отворену дебату о реформама уз укључивање свих актера, као и опозиције", поручио је Боне.

Сумирајући утиске после посете немачких парламентараца Београду, Боне је рекао да је његов утисак да је делегација задовољна што се упознала са најновијом политичком и економском ситуацијом у Србији, како би "боље проценила шта је постигнуто, а шта тек треба да се уради са становишта Берлина". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара