Читај ми!

Ракић: "Парк мира" - пут ка помирењу

Градоначелник Северне Косовске Митровице Горан Ракић позвао је представнике међународне заједнице, да подрже "Парк мира" и његове напоре да се "истинским процесом" дође до нормализације односа Срба и Албанаца на Косову.

"Позивам међународне заједницу, пре свега амбасадоре и високе представнике Еулекса и канцеларије ЕУ да ме подрже у овом пројекту и да кроз истински процес дођемо до нормализације односа два народа. Ране су тешке и на једној и на другој страни, процес помирења је увек дуг и болан и не сме се ограничавати временом", изјавио Ракић, преноси Бета.

На средини главног Ибарског моста у Косовској Митровици, са кога је пре неколико дана уклоњена бетонска барикада, локални званичници поставили су бетонске жардињере, на шта је оштро реаговао премијер Косова Хашим Тачи наводећи да је то "срамотна и незаконита игра".

Ракић је истакао да је Тачи с некадашњим премијером Србије Ивицом Дачићем и Кетрин Ештон гарант Бриселског споразума, али и мира и напретка у процесу стабилизације односа српског и албанског народа и да га је изненадила Тачијева реакција на "Парк мира".

"Изненадила ме је оваква реакција и заиста је сматрам непримереном за ванредне напоре које моји сарадници и ја чинимо како би после много година сукоба, започели истински процес стабилизације и мира на још увек веома осетљивом терену", казао је Ракић.

Он истовремено поздравља изјаву заменице косовског премијера Едите Тахири, која је, иако се против идеји о парку, рекла да је дошло до велике промене у начину размишљања Срба са севера Косова и навела да "Срби са севера, уместо о барикадама, сада размишљају о
парковима".

На питање новинара како ће саобраћај функционисати између Северне и Јужне Митровице, Ракић је подсећа на то да постоје још четири моста, уз главни, који повезују југ и север.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара