Читај ми!

Јоксимовић: Отварање поглавља 35 међу првима

Министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да верује да ће поглавље 35 које се, између осталог, тиче нормализације односа Београда и Приштине, бити једно од првих које ће бити отворено у преговорима са ЕУ.

Јадранка Јоксимовић је у паузи пленарне седнице Националног конвента о ЕУ рекла да је Србија посвећена дијалогу са Приштином али да постоји и друга страна.

"Лоптица је сада у њиховом терену", рекла је министарка.

На питање да ли постоји рок за отварање 35 поглавља, министарка је одговорила да рока нема и да је дијалог "главна суштина за отварање тог поглавља".

Јоскимовић је додала да је то поглавље специфично и да за њега мора да се договори начин преговора.

Министарка је рекла и да је уобичајена процедура да преговори почну поглављима 23 и 24, који се тичу владавине права, основних људских права и слобода медија, наводећи да је Србија спремна да преговоре отвори 32 поглављем (контролом јавних финансија).

"Настојимо да убедимо ЕУ да смо спремни за поглавље 32, односно за оно поглавље које тиче економског дела реформи у Србији. То је наша жеља, видећемо да ли ће то бити могуће", истакла је Јоксимовићева, наводећи да је у плану Владе Србије било да прво поглавље буде отворено у јулу, али да изгледа да ће то бити изводљиво тек у октобру.

За поглавље 23 и 24, како је додала, чека се извештај скрининга на који ће одговорити Влада Србије.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поручио је да је скрининг за поглавље 35 завршен и да је сада посао Владе Србије да одговори на тај извештај. Поручује и да ће отварање овог поглавља зависити и од напретка у дијалогу Београда и Приштине.

Давенпорт је рекао и да су завршени скрининзи за поглавља 23 и 24, да је сада на Европској комисији да заврши свој извештај о томе, као и да је следећи корак доношење Акционог плана који ће предложити Влада Србије.

"Отварање тих поглавља зависиће од примене тог Акционог плана. Реално је да та поглавља буду отворена у првој половини следеће године", истакао је Давенпорт и додао да је скриниг завршен и за поглавље 32.

На питање да ли је сигурно да ове године неће бити отворено ниједно поглавље, Девенпорт је рекао: "Није сигурно да ове године неће бити отворено ниједно поглавље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара