Читај ми!

Закон о раду следеће недеље у Скупштини

У наредних седам дана Закон о раду ће стићи у скупштинску процедуру, рекао је премијер Србије Александар Вучић и додао да ће парламент усвојити закон.

Вучић је, на скупу који је организовала Америчка привредна комора, навео и да ће закон наићи на отпоре у друштву, преноси Танјуг.

"Закон ће наићи на отпоре у делу друштва, али ниједна озбиљна, темељна промена, која доноси добро није прошла а да није наилазила на највеће могуће отпоре", истакао је Вучић.

Премијер је рекао да ће у наредних месец дана бити завршени закони о приватизацији и о стечају, као и да се ради на закону о планирању и изградњи.

Како каже, намера је да се реформски закони усвоје у наредна два месеца.

Вучић је истакао и да је пред Србијом одлука о спровођењу фискалне консолидације, у касно лето, односно рану јесен.

"Мораћемо да пронађемо начине, сем побољшања пословног амбијента, како да повећамо раст и зауставимо рецесију, пошто ће се мере одразити на смањење тражње", рекао је Вучић.

Премијер је члановима Америчке привредне коморе рекао да су државни органи имали много проблема у борби против сиве економије и да то нема везе са привредом већ са чистим криминалом.

Навео је да се догађало да када један државни орган нешто открије кроз инспекцијски надзор, полиција вече пре него што би требало да се "упадне" код оног ко прави прекршај, дође баш до тог објекта да се нешто распитује и остави читаву ноћ онима који крше закон да склоне робу.

"Најбољи подстицаји у региону"

Премијер је истакао да ће Србија имати најбоље подстицајне мере у региону и навео да ће будући инвеститори моћи да рачунају и на државне гаранције, а не као до сада гаранције које даје локална самоуправа.

Он је навео и да ће се радити на решавању проблема предузећа у реструктурирању, тако што ће се наћи стратешки партнери где год то буде могуће и истакао да се нада да ће се решити и проблем Железаре у Смедереву, али и навео да ће се разговарати о "Азотари", "Петрохемији".

Влада Србије има један једноставан задатак, а то је не да победи на изборима, већ да за три, четири године можемо да кажемо: "Погледајте шта смо све променили", рекао је Вучић.

Премијер каже да ће држава створити услове за развој приватног сектора, тако да више главна реченица у друштву не буде: "Чекам посао годинама".

"Немој да га чекаш, зашто да чекаш, развиј свој сопствени бизнис", поручио је Вучић нагласивши да ће држава направити амбијент да људи сами створе бизнис и да се поново развије предузетнички дух.

Констатујући да јавни сектор у Србији не може да прави 60 одсто БДП-а и да толико људи не може да буде запослено у јавном сектору, Вучић је рекао да ће запослени у јавном сектору бити стимулисани да пређу у приватни јер овакво стање држава не може да издржи.

"Захвалан сам Amcham-у што је једна од ретких организација која стоји иза онога што каже и не мења мишљење у складу са дневно-политичким потребама", додао је премијер.

Извршна директорка Америчке привредне коморе Маја Пишчевић поручила је да Влада може да рачуна на чланове Amcham-а и да ће та организација одржавати све реформске иницијативе.

Пишчевићева је, обраћајући се премијеру, рекла да би требало омогућити да се глас приватног сектора чује кроз јавне дискусије, јер тај сектор има право и дужност да учествује у креирању економских политика.

Истакла је и да законодавство у Србији не прати потребе тржишта и додала да се нада да ће нови закон о раду, који би ускоро требало да буде усвојен, одражавати потребе привреде.

Говорећи о помоћи коморе после поплава, Пишчевићева је рекла да су чланице коморе у првим недељама прикупиле више од седам милиона евра помоћи у новцу, стварима и услугама и најавила да ће се та помоћ наставити.

У Америчкој привредној комори је 190 компанија, које запошљавају више од 100.000 грађана Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара