Читај ми!

Зелено светло за поглавље 32

Србија испуњава услове за отварање поглавља 32 о финансијској контроли у преговорима о приступању ЕУ и оно ће моћи да буде отоврено без додатних мерила, речено је "Еурактиву" у Делегацији ЕУ у Србији.

Наводи се да су се земље чланице, на основу извештаја са скрининга који је представила Комисија, сагласиле да затраже од Србије да поднесе преговарачку позицију са циљем отварања поглавља на наредној међувладиној конференцији.

У Делегацији објашњавају да је таква одлука донета зато што је оцењено да је Србија довољно припремљена за преговоре. Ово је прво поглавље за које је Србија добила зелено светло да га отвори.

Закључак је донет на основу скрининга за поглавље 32. Експланаторни скрининг, у којем је Србија представила стање у овој области, одржан је 17. октобра 2013, а билатерални, у којем је добила информације о захтевима и стандардима ЕУ одржан је 26. новембра.

На основу скрининга, Европска комисија је овог месеца објавила и извештај са скрининга, у којем је општа препорука да се треба више посветити превенцији и повећати одговорност руководилаца за успостављање ефикасних финансијских механизама.

У извештају се истиче да фокус интерне контроле треба пребацити са накнадне провере усклађености са законима и откривања могућих нерегуласности на превенцију.

То би се постигло тиме што би се на руководиоце пребацила одговорност за успостављање и примену одговарајућих структура за финансијско управљање и контролу, а тај систем би требало да има подршку у интерној ревизији.

У тексту се истиче да руководици и даље посматрају финансијско управљање и контролу искључиво као техничко питање.

Како се истиче, развијају се процедуре, контроле ревизије и регистри ризика као формалност за испуњавање захтева Закона о буџетском систему, а не као саставни део у изградњи солидног окружења интерне контроле који руководиоцима треба да помогне да постигну циљеве и резултате на трошковно ефикасан начин.

Преговори са ЕУ званично су почели на међувладиној конференцији у Бриселу 21. јануара.

Преговори за појединачна поглавља почињу скринингом, на основу којег се утврђује да ли су за отварање поглавља потребна додатна мерила или не.

Након добијања зеленог светла за отварање поглавља, земља кандидат доставља преговарачку позицију, у којој између осталог може да тражи прелазне периоде за примену одређених стандарда.

Поглавље може бити отворено када се на основу те позиције Европска комисија направи, а земље чланице усвоје Заједничку позицију ЕУ.

Заједничком позицијом утврђују се мерила која земља треба да испуни за отварање поглавља, а од земље кандидата могу се тражити и додатне информације и анализе, посебно уколико је било захтева за прелазним роковима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара