Читај ми!

Мали: Одлука о градоначелнику зависи од СНС-а

У овом тренутку је на страначким органима, превасходно на СНС-у, да дефинише на који начин ће и како ући у евентуалне коалиције, каже Синиша Мали за РТС.

Председник Привременог органа града Београда Синиша Мали рекао је да у овом тренутку не може да одговори ко ће бити градоначелник Београда, указујући да то пре свега зависи од става Српске напредне странке (СНС) да дефинише на који начин ће и како ући у евентуалне коалиције.

"Избори су прошли, сви смо свесни резултата и у овом тренутку је на страначким органима, превасходно на СНС-у, да дефинише на који начин ће и како ући у евентуалне коалиције и ко ће де факто бити градоначелник града Београда", рекао је у "Београдској хроници" на РТС-у Мали.

Рекао је да има времена за то и објаснио да од тренутка када избори буду проглашени, чим изађе у Службеном гласнику, има два месеца до конститутивне седнице Скупштине града и још месец дана до избора градоначелника и чланова већа.

"То је максималан период, од данас или сутра па у наредна три месеца да сви органи града буду конституисани", рекао је Мали и изразио наду да ће то бити што брже како би град могао да профункционише нормално.

Указујући да то зависи превасходно од става СНС-а, он је објаснио да у Скупштину града улазе све странке које имају довољан број одборника, односно које су прошле на изборима, а да је ствар евентуалних коалиционих споразума ко ће ући у само градско веће.

На констатацију да се у старој Југославији тврдило да је место градоначелника престонице по хијарахији треће у државној управи, Мали је рекао да је Београд град у коме живи скоро два милиона становника и даје трећину бруто друштвеног производа Србије.

"Сигурно је ту негде. Ипак, да ли је трећи, четврти или пети мање је битно колико је битно да је Београд био мотор развоја Србије и тако треба да остане. Што брже и јаче кренемо да развијамо Београд, наравно уз остале регионе и градове, тако ће Србија ићи напред", рекао је Мали.

"Буџет града ће садржати све мере штедње"

Синиша Мали је најавио за понедељак усвајање привременог буџета града за наредна три месеца, напомињући да ће он садржати све мере штедње које је имао и буџет у првом кварталу, уз могућност да се реализују поједине ствари које су приоритет.

"Буџет за следећа три месеца направљен је на основу истих начела које смо урадили и буџет за прва три месеца уз максималну контролу трошкова и смањење свих непотребних расхода, а нисмо одустали од пројеката који су значајни за функционисање града и за његов дугорочни развој", рекао је Мали.

Он је као пример навео да су обезбеђена средства за завршетак "Макиша два", као и да ће у свим возилима јавног градског превоза бити уведен видео-надзор.

На констатацију да је Привремено веће само дан након избора донело одлуку о репрограму кредита, он је навео да је то последица разговора и преговора са банкама који су вођени у претходних месец и нешто дана.

Према његовим речима, тај корак је само један од корака ка консолидацији и стабилизацији јавних финансија града Београда.

Указујући да је Привремено веће основало и радну групу Београдски метро, он је навео да је једна од капиталних инвестиција града Београда управо изградња метроа.

Мали је подсетио да је у неком претходном периоду била организована радна група и да постоји идејно решење како би прва траса метроа требало да изгледа.

"Наравно то идејно решење није узело у обзир неке велике и капиталне ствари које се решавају у овом тренутку, а то су нова железничка и аутобуска станица, 'Београд на води'... Наша жеља је да та радна група анализира прелазно решење, а да, такође, на основу свих нових догађаја евентуално утвди да ли то решење треба да се промени или не", рекао је Мали.

Он је рекао и да су Београдски метро и "Београд на води" два пројекта која су изузетно значајна за град дугорочно.

Према његовим речима, Привремени орган је био ефикасан у последњих три и по месеца, одржано је 36 или 37 седница, донет је низ одлука.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара