Читај ми!

Шта доноси нови косовски изборни закон

Предлогом косовског изборног закона, расељеним Србима се не омогућава право гласа и губе се резервисана места у Скупштини. По том предлогу у бирачком списку могу бити само особе са држављанством Косова. Учешће Срба на косовским изборима зависи и од става званичног Београда.

У првој половини ове године избори се очекују и на Косову. Да ли ће Срби на њима масовно учествовати, зависи од изборног закона, чији је нацрт у скупштинској процедури. Предлогом закона, расељеним Србима се не омогућава право гласа и губе се резервисана места у Скупштини.

Новим законом о изборима умањују се права Срба и других заједница. По том предлогу у бирачком списку могу бити само особе са држављанством Косова. Расељени неће имати право гласа, нити Срби који на Косову живе, а немају нова, послератна документа.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало рекао је да ће ситуација бити таква да ће се бирачко тело смањити на 40.000, што се може назвати, како истиче, дискриминаторским законом.

"Члан 108 је врло проблематичан - расподела места која се освоје у парламенту. Нама остаје 10 загарантованих места и то не може да се промени, али се резервисана места бришу", каже Рикало.

Српски посланици су припремили амандмане. Очекују више политичког слуха албанске стране и међународне заједнице у вези с правом Срба да гласају и да имају више од загарантованих 10 посланика.

"Мислим да сам политички моменат то неће дозволити, а поред тога Устав је ту јасан у члану 156 - да се мора омогућити повратак свих расељених, према томе ако бисте усвојили један такав амандман ви сте фактички урадили нешто што је противно Уставу", каже Ненад Рашић, министар у косовској влади.

Учешће Срба на косовским изборима зависи и од става званичног Београда.

"Како се закон о изборима буде односио према Србима на КиМ, такав ће бити и наш став да ли Срби треба да изађу на те изборе, или не", рекао је Александар Вулин, министар за КиМ.

Према његовим речима, резервисана места апсолутно се подразумевају. "Али исто тако се подразумева да закон не може бити промењен без сагласности представника српске заједнице. Ми ћемо о томе инсистирати у Бриселу, да се стриктно води рачуна о томе", рекао је Вулин.

Састав Скупштине Косова је такав да не треба очекивати да ће амандмани Срба бити прихваћени. Међу српским посланицима влада уверење да међународни представници могу да утичу како би предстојећи избори на Косову били одржани по старом изборном закону, а тиме и заштитили права Срба и других мањинских заједница.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара