Читај ми!

Крим не мења руски став о Косову

Због Крима се не мења став Русије према једнострано проглашеној независности Косова, истиче професор Факултета политичких наука Предраг Симић истичући да позивање на косовски преседан од стране Москве није ништа ново.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је да се након кримског случаја не мења став Русије према којем она не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Руска амбасада је дала изјаву да Москва и даље остаје при резолуцији 1244 према којој Србија има суверенитет над Косовом, рекао је Симић гостујући у Дневнику РТС-а.

Западни медији и политичари готово да не спомињу Косово као аргумент на који се Русија позива, јер им се тај преседан, каже Симић, јавља као бумеранг.

"У руским медијима Косово је небројено пута споменуто. То није ништа ново, то смо у августу 2008. године када су у питању биле Осетија и Абхазија могли да чујемо. Тад се водио прави рат између Русије и Грузије", рекао је Симић.

Са доласком Владимира Путина Русија постаје самоуверена, нема отворених конфликата који су ван контроле на својој територији, каже Симић.

"У августу 2008. у случају Абхазије Путин је рекао 'препустили смо Вашингтону да изабере: Избор је или очување суверенитета интегритета међународно признатих држава или право на произвољно признавање. Вашингтон је изабрао друго и тиме отворио пут да са Грузијом поступимо тако'", подсетио је Симић.

Коментаришући то што је председник скупштине општине Бујановац направио паралелу између општина Бујановац и Прешево и Крима, Симић је истакао да су лидери Албанаца то и раније радили.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара