Читај ми!

Вековно пријатељство Јерменије и Србије

Дошло је време да Србија и Јерменија, које веже вековно пријатељство, поставе основу за унапређење будуће сарадње у свим правцима, закључено је у разговорима шефа српске дипломатије Иван Мркића са јерменским званичницима.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић разговарао је у Јеревану са председником Јерменије Сержом Саргсјаном, сагласивши се да је дошло време да две земље, чије односе краси вишегодишње пријатељство, поставе основу за унапређење будуће сарадње у свим правцима.

"Наше две земље веже вековно пријатељство. Природно је да је наша жеља да у будућности напредујемо даље у свим могућим областима", рекао је Саргсјан на почетку састанка са Мркићем.

Јерменски председник позвао је председника Србије Томислава Николића да посети Јереван, а Мркић је додао да је Николић то већ планирао и да би та посета могла да буде реализована током ове године.

Шеф српске дипломатије се претходно састао са јерменским колегом Едвардом Налбандијаном. Заједнички је констатовао да је неопходно ојачати односе две земље и кроз споразуме поставити правну базу за то.

"Срећни смо што смо у пријатељској Јерменији. Овде се осећамо као код рођака. Србија и Јерменија су дугогодишњи пријатељи и на тој бази градићемо будућу сарадњу", поручио је Мркић.

Према Налбандијановим речима, садашњи обим сарадње не одговара потенцијалима, а то потврђује и податак да две земље имају само пет потписаних споразума до сада. Двојица министара су потписала и шести - Споразум о избегавању двоструког опорезивања.

На питање Танјуга које су то области у којима постоји највећа перспектива за економску сарадњу, Налбандијан је навео туризам, индустрију, банкарство, финансије.

"Сутра се у Јеревану одржава и српско-јерменски бизнис форум. Сва питања економске сарадње биће детаљно разматрана. Биће присутан јак тим пословних људи. Сутра ће се отворити нове перспективе",поручио је јерменски министар.

О Косову и Нагорно-Карабаху 

Сусрет је био прилика и да се размотре питања попут дијалога који Београд води са Приштином, као и питање Нагорно-Карабаха, јерменске енклаве на територији Азербејџана.

"Србија подржава ставове ОЕБС-а из Мадрида када је реч о Нагорно-Карабаху, као и ставове које су по том питању изнеле Русија, Француска и САД", рекао је Мркић, додавши да је Србија захвална Јерменији на томе што не признаје независност Косова.

"Ми преговарамо са администрацијом у циљу нормализације односа и обезеђивања услова за живот свих грађана на Косову. Али, нема говора о признању Косова", истакао је Мркић.

Подсетио је да је прошле године потписан Бриселски споразум, а да је у току преговарачки процес који треба да осигура пацифизирање региона и увођење правила која ће омогућити сарадњу са Приштином.

"Заједница српских општина ће допринети стабилизацији. Ми желимо сарадњу са Приштином, али Београд мисли пре свега на опстанак Срба на Косову", рекао је Мркић.

Упитан о предстојећем председавању Србије ОЕБС-ом, Мркић је истакао да се ради о заједничком председавању са Швајцарском и да ће Србија, када следеће године дође на чело ове организације, наставити тамо где је Швајцарска стала.

Мркић ће се током дана састати и са премијером Јерменије Тиграном Саркисјаном и председником парламента Овиком Абрамјаном, као и са врховним патријархом и католикосом свих Јермена Гарегином Другим.

Мркић ће такође положити венац на Меморијални центар жртава геноцида извршеног над Јерменима у време Отоманске империје 1915. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара