Читај ми!

Промена на челу Одбора за евроинтеграције

Посланица ДС-a Наташа Вучковић изабрана за председницу скупштинског Одбора за европске интеграције. Пре ње ту функцију је обављала Милица Делевић која је отишла у Европску банку за обнову и развој. Треба укључити што више посланика у ЕУ интеграције, истакла је Вучковићева.

Наташа Вучковић, посланица Демократске странке изабрана је за председницу скупштинског Одбора за европске интеграције.

Вучковићева је изјавила да је задатак тог скупштинског тела да се што више посланика и одбора укључи у процес европских интеграција, што је добра пракса парламената из региона који су успешно прошли процес преговора са ЕУ.

Када почне примена Споразума о стабилизацији и придруживању, постоји обавеза Србије да формира заједнички мешовити парламентарни одбор са посланицима из Европског парламента што ће бити још један од канала комуникације и сарадње, навела је она.

Према њеним речима, врло је важно да људи који буду у преговарачком тиму Србије и који га буду водили јако добро познају процес преговора и да су били укључени у неке фазе и програме који их квалификују за тај посао.

Вучковићева је изабрана након оштрих критика посланика Либерално-демократске партије који су сматрали да о председнику тог скупштинског тела треба да буде речи на скупштинском Колегијуму где треба преиспитати да ли ДС има право на четири председника различитих одбора, јер та странка има мање посланика него у јулу прошле године.

Либерали су навели и да је избор председника раније договорен, те да је реч о "политичком договору и муљању".

Образлажући предлог да Вучковићева буде изабрана за председницу Одбора, посланица ДС-а Гордана Чомић рекла је да се нада да ће Вучковић, као и до сада, одговорно и темељно обављати своје функције и допиносити европским интеграцијама Србије.

ЛДП против

Предлогу се успротивио посланик либерала Иван Андрић који је критиковао што место председника Одбора треба поново да припадне ДС, а што је оценио као "режирано" и "договорено".

Он тврди и да је традиција да опозиција има место председника Одбора за европске интеграције како би могла да контролише Владу у том процесу, као и да нема ништа лично против Вучковићеве, већ против начина на који се бира.

И Бојан Ђурић из ЛДП-а је критиковао начин избора председника Одбора и рекао да види "непријатност на лицу владајуће коалиције који ће данас гласати у складу са договором на вишем политичком нивоу".

Говорећи о претходној председници Одбора Милици Делевић која је отишла у Европску банку за обнову и развој, Ђурић је рекао да је она била фантастичан кандидат, али да то не значи да место председника Одбора припада ДС.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић, присуствовао је седници Одбора иако није његов члан, и рекао да "нема никакве тајне, ни завере".

Стефановић тврди и да су сви посланици, изузев ДСС-а, на истој позицији када је реч о европским интеграцијама, што је Андрић критиковао и рекао да та изјава најбоље показује да Одбор неће контролисати извршну власт у просецу интеграција.

Посланица СПС-а Дијана Вукомановић навела је да "не може да се одупре утиску да присуствује Главном одбору ЛДП" чији посланици Одбору намећу унутарстраначку логику.

У расправу се укључила и посланица СНС-а Јадранка Јоксимовић која је рекла да јој је "лоше да слуша посланике опозиције који бацају дрвље и камење једни на друге".

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Зоран Бабић рекао је, одговарајући на оптужбе ЛДП-а, да то што је неколико посланичких група заинтересовано да води Одбор за европске интеграције, доказ да је Србија на "брзом путу ка ЕУ" и да актуелна влада прави добре потезе на том путу.

Када је реч о самом избору председника Одбора, Бабић је рекао да је математика егзактна наука и да је по тој математици ДС до сада водила тај Одбор, те да ће га водити и у наредном периоду.

Она је рекла и да не види по којој логици место председника Одбора треба да припадне опозицији, као и да нема ништа против избора Вучковићеве.

Вучковићева је на место председника Одбора изабрана за 10 гласова за, против је био ЛДП, а један посланик је био уздржан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара