Читај ми!

Џелетовић: Влада не гура проблеме "под тепих"

Координатор Економског савета СНС-а Миленко Џелетовић оценио да је Влада Србије ребалансом буџета показала да не гура проблеме "под тепих". Влада Србије свесна тежине ситуације и да предузима неопходне резове и уштеде како би буџетски дефицит свела на пројектовани оквир, рекао је Џелетовић.

Влада Србије је ребалансом буџета показала да не гура проблеме "под тепих", да је свесна тежине ситуације и да предузима неопходне резове и уштеде како би буџетски дефицит свела на пројектовани оквир, рекао је за Танјуг координатор Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић.

"Веома је важно да се Влада Србије, по први пут, одрекла лакшег решења - продаје последњег 'породичног сребра', Телекома и других профитабилних предузећа, да би спасавала буџет и гасила пожар", навео је Џелетовић.

Влада се определила за болније резове, за штедњу, реформу комплетног јавног сектора и јавних предузећа, пензионог и социјалног система, све оно што није урађено протеклих 12 година када је био интензиван прилив девиза из иностранства од приватизације, донације, дознака..., указао је Џелетовић.

Танјугов саговорник тврди да су расходи у буџету у великој мери наслеђени, јер велики део буџетских средстава одлази на сервисирање спољњег дуга, главнице и камата који је направљен раније.

Џелетовић је рекао да се у кратком року највише може уштедети у јавном сектору и јавним предузећима која нису оправдала очекивања, као и на неконтролисаним субвенцијама.

За шест година пет милијарди евра је упумпано у привредни систем Србије, а немамо повратне информације какве су импликације тих субвенција, указао је тај економски стручњак.

"Може се током године свести буџетски дефицит на разумну меру, али оно на чему инсистирамо јесте уређење инвестиционог амбијента, укидање компликованих административних процедура, радикалан рез парадржавних органа, агенција, институција", додао је Џелетовић.

СНС прихватио болне резове

Штедња и реформа јавног сектора, борба против корупције, реформа правосуђа, уређење институционалног амбијента и стварање повољних услова за долазак страних инвеститора, који ће у Србији видети поуздану земљу за улагање, све су то предуслови за економски бољитак, истакао је Џелетовић.

Он је подсетио да је СНС прихватила најодговорнији и најболнији посао ребаланса - да до краја године направи програм реформе јавног сектора, што није рађено протеклих више деценија.

"Српска напредна странка је прихватила на своја плећа болне резове који знају да коштају у политичком животу популарностри и рејтинга, али је свесна чињенице да тај проблем не сме и не може да се одлаже", указао је Џелетовић.

Како је рекао, треба да се окренемо производњи и отварању нових радних места, не смемо да се задужујемо, већ да идемо на јавно- приватна партнерства и концесије, као нове ресурсе неопходне за развој српске привреде.

"Ако не будемо дали замаха привредним активностима, не видим могућност да се само ребалансима и штедњом, одржи макроекономска стабилност", мишљења је Џелетовић.

Добро је резати на расходној страни, али мора да се види како повећати приходе и који су механизми легализације сиве економије, што би утицало на растерећење привреде, закључио је Џелетовић.

Скупштина Србије усвојила је ребаланс буџета за ову годину који предвиђа приходе од око 873,4 милијарде динара, расходе од 1051,7 милијарди и дефицит од 178,3 милијарди динара или 4,7 одсто БДП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара