Читај ми!

Вулин: Нећемо дозволити насиље

Србија ће преговарати још хиљаду година, али неће дозволити да се понавља насиље, каже директор Канцеларије за Космет Александар Вулин. Без обзира на преговоре, Србија ће увек прво инсистирати на безбедности грађана на Косову, поручује Вулин.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин је рекао да ће Србија преговарати још хиљаду година, али неће дозволити да се мартовско насиље или оно 1999. године понови. Преговори нису битни ако се не побољша живот Срба у покрајини, понавља Вулин.

Александар Вулин је поручио да ће Србија Вулин је позвао представнике међународне заједнице да се јасно одреде према ономе што изјављује премијер Хашим Тачи и да кажу да ли то подржавају.

"Од међународне заједнице тражимо да преузме одговорност и да јасно каже да се насиље не сме дозволити", рекао је Вулин и затражио од међународних представника да кажу да ли знају како Тачијеве изјаве делују на Србе који живе у покрајини.

Вулин је упозорио да је резултат таквих претњи исељавање и промена етничке структуре, што држава Србија неће и не може да прихватити. Додао је да ће оног момента када међународна заједница каже и покаже да је против употребе и поверење у њу код косовских Срба порасти.

Вулин је рекао да је у Бриселу у дијалогу свако показао своје право лице - држава Србија да хоће мир, да је спремна на компромисе и да хоће да се договори а они који звецкају оружјем и они који упућују претње, да их више занима територија.

Директор Владине Канцеларије поновио је да не постоји нико у државном врху ко би потписао празан папир али нема никога ко потцењује тежину ситуације и силу која тражи да нешто потпишемо.

Безбедност највећи проблем

Александар Вулин је рекао да ће држава Србија увек, без обзира на то да ли ће преговори Београда и Приштине бити настављени, да ли ће успети или неће, прво инсистирати на безбедности за наше грађане на Косову.

Приликом обиласка мултиетничког села Суви До, надомак Косовске Митровице, у коме живи 78 породица, Вулин је рекао да су основни проблеми становника тог села безбедност, непрекидне крађе и насиље које се стално понавља и потпуни немар припадника косовске полиције и међународне заједнице да се овај проблем реши или да се бар ради на његовом решавању.

"Држава Србија је ту да помогне и ми ћемо урадити све што је у нашој моћи да живот учинимо могућим, али то није могуће без чврсте воље међународне заједнице да се проблем безбедности реши", рекао је Вулин.

Директор Канцеларије је посетио домаћинство породице Радована Апостоловића којој је уручио семенски кукуруз, донацију општине Земун и компаније "Агримакс" из Врбаса.

"Данас смо овде да поделимо семенски кукуруз и то је још један доказ да смо овде да останемо. То је још један доказ да држава Србија не мисли да напушта овај простор, већ, напротив, да буде ту и да живот на овим просторима чини могућим", рекао је Вулин.

Радован Апостоловић живи у селу Суви До, са три ћерке, али пошто му је украден трактор, спречен је у обрађивању три хектара земље.

"Дошли смо овде да дамо мали допинос бољем животу на Косову и Метохији и да покажемо да нисмо заборавили наш народ који данас овде веома тешко живи", рекао је члан Градског већа општине Земун Милосав Стаменов.

Директор компаније "Агримакс" Горан Саратлић рекао је да је донација семенског кукуруза намењена за око 250 хектара земљишта и додао да ће таква пракса бити и даље настављена.

Добродошлица за повратак на своја огњишта 

Говорећи о покушајима Албанаца да населе подручја која су раније била насељена Србима и да на тај начин промене етничку слику тог села, Вулин је рекао да ни за Србе, као ни за Србију није проблем да се врате сви Албанци који су овде живели пре сукоба и да ће увек наићи на добродошлицу да се врате на своја огњишта.

"Уосталом, ми то тражимо за интерно расељене Србе, тако да то не можемо ускраћивати Албанцима који су због сукоба расељени. Потпуно је неприхватљив план власти у Приштини да покушају да промене етничку структуру и на ове просторе доведу људе који овде никада нису живели", нагласио је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је додао да је предложено формирање мешовите комисије коју ће чинити УНМИК, УНХЦР, представници локалне самоуправе и албанске заједнице, као и представници села који ће одлучивати ко може, а ко не може да се насели.

"Они знају ко је овде живео пре сукоба, а ко не", рекао је Вулин и навео за пример општину Звечан где су пре неколико дана четири албанске породице добиле гарђевинске дозволе, а још осам је у пороцедури.

"Са наше стране не постоји ни најмањи проблем да се врати неко ко је живео овде пре сукоба, али да покушавате да доводите људе који ту никада нису живели и који за циљ имају изазивање нереда и промену етничке структуре, то је за нас неприхватљиво", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Ниједно радно место неће бити укунуто

Вулин је у обилазећи села Суво Грло и Бање рекао да ниједно радно место на Косову неће бити затворено и да ће Србија финансирати све што је финасирала до сада, јер је то једини начин да Срби опстану.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију каже да без српских институција у покрајини није могуће замислити живот Срба ни северно, ни јужно од Ибра.

Села Суво Грло и Бање у општини Србица налазе се на око 40 километара од Косовске Миторивице, а у 90 кућа живи око 350 Срба, међу којима је 120 ђака.

Вулин ће до краја дана обићи Здравствени центар у Косовској Митровици и разговарати с представницима УНМИК-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара