Штинер: Не видим начин за добијање датума

Док год Београд буде покушавао да задржи своје структуре на северу Косова, неће бити никаквог решења, каже Функционер немачких владајућих либерала Рајнер Штинер.

Функционер немачких владајућих либерала (ФДП) и посланик Бундестага Рајнер Штинер изјавио је да не види "на који начин би Србија могла да добије датум" за почетак преговора са Европском унијом пошто су преговори о Косову "до сада били неуспешни" и да "никаквог решења неће бити" док год Београд буде покушавао да задржи своје структуре на северу покрајине.

"Највећи проблем односи се на то да Србија мора да прихвати да је Косово изгубио Милошевић. Докле год Србија буде покушавала да задржи структуре на северу Косова, које директно контролише Београд, неће бити никаквог решења", рекао је Штинер у интервјуу за дневни лист Данас, а преноси Танјуг.

Високи функционер владајуће немачке странке и стручњак за југоисточну Европу каже да су "преговори Београда и Приштине до сада били неуспешни" али се нада да ће бити одржани "даљи разговори како би се постигао споразум јер би за обе стране било веома значајно да остваре напредак на свом путу ка ЕУ".

Одговарајући на питање да ли ће Србија успети да у врло кратком року испуни такозваних "седам немачких услова" за добијање датума за почетак преговора о чланству у Унији, Штинер указује да је "Бундестаг веома јасно навео да преговори о придруживању нису могући без уочљивог напретка у односу Србије према Косову".

"Имајући у виду чињеницу да то још није остварено, не видим на којим начин би Србија могла да добије датум. Ми се држимо онога на шта смо се обавезали 2003. године, али нисмо вољни да чинимо никакве нове уступке када је реч о условима", наглашава Штинер у разговору који Данас објављује на свом сајту.

Кад је реч о недавној посети првог потпредседника српске владе Александра Вучића Берлину, Штинер је рекао да је министар спољних послова Гидо Вестервеле "веома јасно" рекао министру Вучићу да Немачка подржава Србију на путу ка ЕУ, али да Србија мора да испуни неопходне услове.

Немачки посланик, који је прошлог месеца био у делегацији Бундестага у посети Београду и Приштини, рекао је да је косовским политичарима "недвосмислено ставио до знања да је неприхватљива било каква оружана интервенција за решење проблема на северу Косова и нарочито у Косовској Митровици, већ да Приштина мора да предочи неку политичку понуду људима који живе на том простору".

Штинер је такође рекао да нема "довољно позитивних корака" кад је у питању ситуација у целом региону.

"Актуелни проблеми у оквиру ЕУ су добро познати, а како бих промовисао идеју о даљем проширењу међу сопственим бирачима у Немачкој, потребно је да добијем више добрих вести из овог региона", навео је Штинер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара