Читај ми!

Завршена расправа о амандманима

Скупштина Србије разматрала је амандмане на Предлог закон о међудржавним уговорима, који предвиђа обавезу надлежних органа државне управе да прате извршавање међународних уговора и да о томе обавештавају Владу, а Влада Скупштину. Завршен претрес амандмана на Закон о запошљавању особа са инвалидитетом. Гласање у понедељак.

20.00 - У парламенту завршена расправа о амандманима, гласање у понедељак од 10 часова. 

16.20 - Посланици наставили претрес амандмана на Предлог закона о међудржавним уговорима, након што је парламенту достављено мишљење Владе о тим амандманима.  

15.11 - Пошто у парламент није стигло мишљење владе о амандманима на законске предлоге који су на дневном реду, наставак седнице одложен за 16 часова.

11.57 - Завршен претрес амандмана на Законе о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа с инвалидитетом. Дебата о Закону о закључивању међународних уговора око 15 часова.

10.23 - Парламент започео рад претресом амандмана на измене Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Посланици Скупштине Србије изјасниће се у понедељак, 8. априла, о Маријином закону, новим законским решењима о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, заштити трудница на раду, формирању Анкетног одбора о трошењу буџетског новца на Косову и Метохији и другим актима. 

Посланици су завршили претрес аманандмана и на последњи сет закона који су на дневном реду актуелне седнице - реч је о предложеном закону о закључивању и извршавању међународних уговора, као и о ратификацији четири међудржавна споразума. 

Скупштина Србије наставила је после подне подне рад разматрањем амандмана на Предлог закон о међудржавним уговорима, пошто је достављено мишљење Владе Србије о тим амандманима. 

Тако ће се парламентарци у понедељак изјаснити о пооштравању мера против педофила и силоватеља малолетника, што доноси такозвани Маријин закон, који је име добио по осмогодишњој Марији Јовановић која је 2010. године силована и убијена, а чије је доношење иницирао њен отац. 

На Предлог закона о међудржавним уговорима поднето је 26 амандмана. Тај пропис предвиђа између осталог обавезу надлежних органа државне управе да прате извршавање међународних уговора и да о томе обавештавају Владу Србије, а Влада Скупштину Србије.

Важећи закон који уређује област међународних уговора у Србији донет је 1978. године.  

Потпредседник Скупштине Србије Константин Арсеновић рекао је посланицима на почетку поподневног дела да ће убудуће посланицима који изађу из пленумске сале и оставе идентификациону картицу, картица бити одузета и достављена генералном секретару Скупштине.  

Посланици су претходно расправљали су о амандманима на измене Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, које би требало да обезбеде већу подршку државе предузећима која запошљавају особе за инвалидитетом. 

Током начелне расправе подршку изменама, поред странака владајуће коалиције, најавили су опозиционе ДС, ЛДП, СВМ и ДХСС.

Како је најавио министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић измене тог закона имају за циљ већу подршку државе предузећима која запошљавају ту популацију.

Изменама закона је предвиђено да послодавац који запосли особу са инвалидитетом без радног искуства на неодређено време, има право на субвенцију зараде запосленог.

Та субвенција износи до 75 одсто укупних трокова зараде са доприносима, али не више од износа минималне зараде утврене у складу с прописима у раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара