Читај ми!

Прибићевић: Тачи директно прети

Претња Хашима Тачија о успостављању институција Приштине на северу Косова може се остварити једино путем силе и то јесте његова директна претња, сматра Огњен Прибићевић. Простор за дијалог је мањи него пре неколико дана, али постоји, сматра Прибићевић.

За главног косовског преговарача Хашима Тачија, постоје два сценарија за нормализацију односа Београда и Приштине. Волео би, како каже, када би се остварио први - да Србија прихвати споразум. У супротном, институције Косова успоставиле би власт и на северу. Уколико не буде споразума, може се, очекивати и погоршање стања на терену, каже Тачи.

Бивши амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић говорио је за Дневник РТС-а о томе какво је значење Тачијевих изјава.

"Наравно да се претња о успостављању институција владе из Приштине на северу Косова може остварити једино путем силе и то јесте директна претња коју је Тачи упутио. Колико је мени познато, он је слично претио и на овом састанку и тада је дошло до вербалног сукоба. Упркос тим претњама, Тачи је у тој изјави завршио тиме да непостизање споразума свакако било лоше за Србију, али и за Косово. Мислим да је, и поред тих претњи, то можда сигнал потребе и албанске стране да се дође до компромиса".

Хашим Тачи каже да иза предлога споразума стоје ЕУ и САД. Да ли онда његове изјаве долазе уз подршку Запада?

"Не бих рекао да они подржавају њихове претње. Неретко, Албанци су и њих изненађивали, 2004. оном ерупцијом насиља која се догодила. Не мислим да стоје, али у преговорима они апсолутно стоје иза албанске стране. Тачи је сам рекао 'Оно што је говорим то је договорено са САД и ЕУ', и ми не преговарамо толико са Албанцима колико преговарамо са Вашингтоном и Берлином".

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је оценила да је јаз између две стране у дијалогу "узак, али дубок". Има ли шансе да се дијалог настави?

"Иако је дошло до кризе у преговарачком процесу, очигледно да тај простор, и дипломатски и политички, и даље постоји. Он је свакако мањи него што је био пре неколико дана, али постоји".

Јуче смо чули да Србија има два плана и да су оба лоша. На ком тасу ваге је мање лоше решење?

"Које год решење да одаберемо неће бити добро, али мислим да је, с обзиром да Србија није у Африци или Азији, него у Европи, без обзира на то како се ствари одвијају, пут Србије једино ка Европи".

Да ли би изјаве Хашима Тачија могле да дестабилизују регион?

"Сигурно, такве изјаве, такве претње делују дестабилизирајуће не само на подручје Косова, Србије, него и на Македонију и Босну и Херцеговину. Свака претња оружјем или наметање силом некаквих својих идеја јесте апсолутно директно угрожавање мира и стабилности. Отуда је потребно да стремимо заједно једном циљу, а то је обједињавање у европску заједницу породица".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара