Читај ми!

Кирби: Приграбити прилику за улазак у ЕУ

Србија треба да "приграби прилику" и бори се за добијање датума за почетак преговора за улазак у ЕУ, сматра амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби. Питање преговора веома важно и Србија мора да се бори за оно место које јој припада и где живи, а то је Европа, каже Кирби.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби сматра да је питање дијалога Београда и Приштине веома важно и да чврсто верује да Србија треба да "приграби прилику" и бори се за добијање датума за почетак преговора за улазак у ЕУ.

"По повратку делегације Србије из Брисела и даље се много говори о дијалогу Београда и Приштине", рекао је Кирби у Бујановцу где је учествовао у раду округлог стола "Дијалогом против стереотипа - сви смо исти".

Амерички амбасадор сматра да је питање преговора веома важно и да чврсто верује да Србија треба да "приграби" ову прилику и бори се за улазак у ЕУ, јер мора да добије оно место које јој припада и где живи - а то је Европа".

Кирби је додао да је велики део Европе о којој се говори у данашње време управо ЕУ.

Мање канцеларија, више инвестирања

Сједињене америчке државе ће затворити регионалне канцеларије у Србији, како би новац уложили у развој малих и средњих предузећа, уместо на плате и закуп простора, рекао је амерички амбасадор Мајкл Кирби и најавио да ће заједно са премијером Ивицом Дачићем отпутовати у САД и покушати да привуку ивеститоре.

"У мају ја и Ивица Дачић путујемо у САД у покушају привлачења америчких инвеститора у Србију, па зашто не би они који су спремни да улажу у Србију дошли на југ Србије", рекао је Кирби у Бујановцу.

Амерички амбасадор истиче да Влада Србије треба више пажње да посвети том делу територије и да Србија "треба боље да се рекламира да би страни инвеститори знали с чиме располаже".

Према његовим речима, свет не зна да у Србији постоји мултиетничко друштво које у многим сегментима добро функционише.

"Свет зна да је био конфликт на Косову, али не зна да и у овом делу има много грађана Албанаца. Нико у САД нема појма да се у парламенту Војводине говори шест језика, а да широм Војводине можете причати на 21 језику", каже Кирби.

Амерички амбасадор је нагласио да су САД посвећене подршци Србији и у наредним годинама, али да амерички буџет није неограничен, због чега је планирано смањење броја америчких службеника и регионалних представништава.

Кирби је на трибини у Бујановцу рекао да САД "анализирају подршку Србији" и да је примећено да много новца одлази на "скупе Американце" и на изнајмљивање скупих просторија, док у исто време у Србији постоје млади и талентовани људи који могу тај исти посао да раде.

"У складу с тим донели смо одлуку да затворимо све регионалне канцеларије да би уштедели новац за закуп и плате и да би тај новац усмерили на развој малих и средњих предузећа у Србији. У овом региону смо већ основали два кластера, кластер произвођача обуће у Врању и кластер грађевинског материјала у Прешеву, којима ћемо помоћи да се осамостале и постану самоодрживи", каже Кирби.

Амерички амбасадор истиче и да амбасада САД тесно сарађује и с Координационим телом за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа, у смислу унапређења њихових сопствених ресурса и да ће се та сарадња наставити и убудуће.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара