Читај ми!

Још има времена за договор

Штампа са немачког говорног подручја оцењује да се Србија понаша врло прагматично и да би изостанак договора био лош и за Београд и за Приштину.

Реакција штампе са немачког говорног подручја на неуспех преговора у Бриселу готово је једнодушна. Листови оцењују да још има простора да се постигне договор, а у супротном и Београд и Приштина губе.

Проблем је у томе, како ће се дефинисати правни положај српске мањине на Косову, пише Шпигл, и објашњава: Срби јесу мањина на Косову, али су истовремено локално већинско становништво на Северу. Србија тражи шира извршна и судска овлашћења за 40.000 Срба на северу Косова, а Приштина је против. Истовремено, Приштина жели да стационира своје полицијске и војне снаге на северу Косова, али је Србија против.

Ипак, неуспех да се постигне договор у Бриселу, не значи и крај преговора двоје завађених суседа, закључује Шпигл и цитира премјера Ивицу Дачића да време за договор још није истекло.

Власти у Београду се ипак надају да би на европском састанку на врху у јуну могао бити договорен датум за почетак преговора са Србијом. И Косово се нада договору о придруживању ЕУ - све је значи још могуће, закључује Шпигл.

Зидојче цајтунг истиче како српски премијер Дачић и његов косовски колега Тачи оптужују један другог за неуспех преговора. Ештон каже да је службено све готово - али изгледа да две стране још имају времена за компромис.

"Два балканска губитника" наслов је коментара швајцарског листа Ноје цирихер цајтунг (НЗЗ) из Брисела уз оцену да "изненађујући прагматизам новог српског руководства има границе".

Приштина очито није спремна да мења било шта у Ахтисаријевом плану, на коме заснива свој устав. Тешко јој пада све што иде даље од посебних мањинских права за Србе на Северу у области здравства и културе, наводи лист.

Ипак, и поред несупеха разговора, ставови две стране су се приближиле. Не сме се заборавити за столом у Бриселу седела су два политичара која до недавно нису хтела ни да разговарају један с другим.

Дачић спремнији на компромис од Тадића

Под вођством некадашњих националиста као што су премијер Ивица Дачић и председник Томислав Николић, у Србији се променило доста тога. На изненађење многих, обојица су, само што су ступили на власт, постали врло прагматични у својој политици - барем тако изгледа. Дачић је на пример био спреман на више концесија, него бивши председник Борис Тадић, који је носио етикету "демократски" и "проевропски".

Чињеница је да Београд и Приштина желе што пре у ЕУ, јер се на тај начин надају већим инвестицијама и бољем животу. Ако не постигну међусобни договор, обе стране ће платити високу цену. Ештон је разговоре прогласила службено завршеним. Ако заиста остане на томе, Србија и Косово су једнаки губитници, закључује швајцарски лист.

Као да смо у времеплову, коментарише аустријски Пресе. У Бриселу се преговарало о томе о чему се већ пре неколико година преговарало - обе стране стоје на истој црвеној линији као и онда.

У међувремену, чини се да је Србија спремна да се помири са идејом самосталног Косова, под условом да види да су посебна права тамошњих Срба испоштована. То је доказ српског прагматизма.

Наравно, да би сада Србија и Косово могле да одлуче да прекидају разговоре и да ће сачекати још неколико година пре него што поново седну за преговарачки сто. Али, ако буде тако, и једни и други губе драгоцено време на путу према ЕУ.

Београдски дописник овог аустријског листа цитира српског политолога Предрага Симића, који верује да ће у наредних неколико дана доћи до директних преговора Србије и Косова. Али, овог пута, модератор не би била Европска Унија већ - Вашингтон.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара