Читај ми!

Тешки разговори у Бриселу

Делегације Београда и Приштине по други пут разговарају са Кетрин Ештон. Претходно одржани билатерални састанци. Не може се говорити да смо се приближили решењу, каже за РТС Александар Вулин и истиче да ово за Београд није завршна рунда дијалога. Кетрин Ештон није понудила папир са предлозима, ЕУ је само посредник, тврди портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич.

00.00 - Очекује се да се новинарима обрати премијер Србије Ивица Дачић, јавља извештач РТС-а. 

22.45 - Ештонова одредила паузу, наставак преговора за пола сата.  

22.02 - Дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ тече и даље, иако је касно вече, написала на Твитеру Маја Коцијанчич.

21.12 - Заменик косовског премијера Хајредин Кучи рекао је у Бриселу да су у приштинској делегацији "оптимисти да ће споразум бити постигнут вечерас".

20.41 - Почео нови тројни састанак делегација Београда и Приштине са Кетрин Ештон.

19.30 - Завршена друга рунда разговора делегације Београда са Кетрин Ештон. Очекује се почетак састанка високе представнице ЕУ са делегацијом Приштине. Ако се процени да има простора за компромис биће одржан поново тројни састанак, рекао за РТС Александар Вулин.

18.35 - После паузе, настављени разговори делегације Београда са Кетрин Ештон, јавља извештач РТС-а.

17.44 - У току су консултације и очекује се да разговори Београда и Приштине са Кетрин Ештон убрзо буду настављени, речено је Танјугу у делегацији Београда. Извори у Бриселу наводе да се расправа водила повишеним тоном, због чега је Кетрин Ештон затражила паузу.

16.33 - За сада у разговорима нема помака, рекао Александар Вулин и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога. Тренутно је пауза. 

14.01 - Почео тројни састанак у Бриселу.

13.55 - Кетрин Ештон није понудила папир са предлозима, ЕУ је само посредник, тврди портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич. 

13.08 - Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила састанак са члановима приштинског тима.

12.18 - Завршен састанак Кетрин Ештон са делегацијом Београда, после чега се састала са приштинским тимом.

10.47 - У Бриселу почео састанак делегације Београда са Кетрин Ештон. 

10.34 - Делегација Београда предвођена премијером Ивицом Дачићем стигла у седиште европске дипломатије.

У Бриселу од јутрос трају разговори у оквиру осме рунде дијалога Београда и Приштине. У поподневним часовима направљена је пауза за консултације, после чега су натављени билатерални сусрети са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, а затим и нови тројни састанак. 

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је за РТС да су полиција, правосуђе, просторно планирање и одсуство косовских безбедносних снага суштинске ствари о којима делегација Београда има јасне ставове.

"Атмосфера је тешка, напета и није пријатна", рекао је Вулин и поручио да нису битна лична осећања већ коначни резултат.

Вулин је поновио да за сада у разговорима нема помака и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога и да су преговори најтежи до сада. 

"Што се тиче Србије ово није завршна рунда, спремни смо да преговарамо док се не нађе решењем, ми нисмо овде да бисмо робовали датумима... Ми ове преговоре не повезујемо са датумом", рекао је Вулин, који се једини из делегације Београда данас обраћао новинарима.

Вулин је рекао и да на столу у кабинету високе представнице ЕУ Кетрин Ештон нема никаквог папира и да папир не може ни да "постоји док се не постигне споразум". Вулин је за РТС река да ако буде потребно делегација Београда ће лако пренети на папир оно што говори.

"Папир ако га буде било произаћиће из разговра", указао је Вулин.

Упитан хоће ли данас бити постигнут договор, он је рекао да је рано да се о томе говори и подсетио да су ставови Београд и Приштине познати.

Вулин је раније рекао да делегација Београда има нови квалитет због учешћа првог потпредседника владе Александра Вучића што, како је рекао, подиже очекивања и у међунаордној заједници и у домаћој јавности.

Како је додао, добра је вест да разговори још трају, а Београд је спреман да настави дијалог и не ограничава се датумима.

Упитан да ли је могућа још једна рунда дијалога, Вулин је рекао да је још рано да се да одговор на то питање.

Коцијанчич: Дијалог у Кључној фази

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да је дијалог Београда и Приштине у кључној фази и да се ради на томе да до договора дође што пре.

На питање да ли Кетрин Ештон подноси делегацијама папир са предлозима и да ли ће две стране на крају нешто морати да потпишу или све остаје на усменом договору, Коцијанчич је одговорила одрично.

"Не. То су преговори. Они разговарају о конкретним стварима. ЕУ је само посредник. Не могу потврдити постојање било каквог папира, могу само да кажем да свим снагама радимо на томе да се дође до решења питања која су на столу", нагласила је Коцијанчич.

Коментаришући могућност да после данашњег буде организован и неки нови састанак, Коцијанчич је поновила да ЕУ ради на томе да се до договора дође што пре.

У српској делегацији су, поред премијера Ивице Дачића и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Србије Иван Мркић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Владине канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Главно питање о коме се и данас преговарати јесу овлашћења, односно ниво овлашћења за Заједницу српских општина. Пре свега, оних који се тичу области судства и полиције, односно овлашћења у именовању командира и судија.  

Уочи разговора, председник Србије Томислав Николић поручио је да су судови и полиција за Србе на Косову и Метохији минимум који Београд тражи.

"Оно на чему инсистирамо је правосуђе, полиција и да никада војска не буде на територији заједнице српских општина", рекао је Николић и додао да би гарант тога требало да буде ЕУ.

Председник Николић рекао је да Србија не жели да шаље ултимативне захтеве који би значили испуњавање Устава и закона Србије, али и да не прихвата ултиматуме, јер, како је навео, одговорни људи, наши пријатељи чекају са стране да виде исход.

Европски званичници полажу наде у успех осме рунде.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон уверена је да је споразум Београда и Приштине на дохват руке, али и упозорила да постизање договора неће бити нимало лако.

"Верујем да је споразум на дохват руке, иако то неће бити лако", навела је Ештонова у поруци коју је новинарима прочитала њена представница за штампу Маја Коцијанчич.

Није познато колико ће трајати данашњи разговори, пошто не постоји никакво временско ограничење.

Претходна рунда разговора била је маратонска, после које је премијер Дачић рекао да договор није ни близу ни далеко, јер постоје разлике око надлежности заједнице српских општина. Сличног мишљења био је и Тачи.

Косовски премијер се данас у Бриселу састао и са америчким помоћником државног секретара Филипом Рикером.

Европска комисија и Кетрин Ештон извештај о Србији и напретку у дијалогу подносе 16. априла, а Савет министара о њему би требало да расправља 22. априла у Луксембургу.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара