Читај ми!

Грубјешићева: Србија неће признати Косово

Србија неће признати Косово, властима у Београду то није постављено као услов за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом, рекла је Сузана Грубјешић у Паризу. Циљ Србије није чланство само по себи, већ да се у току преговара Србија промени, истиче Грубјешићева.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је у Паризу да Србија неће признати Косово и додала да властима у Београду то и није постављено као услов за добијање датума за почетак приступних преговора са Европском унијом.

Председница Одбора за спољне послове француског парламента Елизабет Гигу рекла је данас да би признање Косова могло да буде постављено пред Србију као услов за чланство у ЕУ.

Реагујући на изјаву француског посланика, Грубјешићева је у изјави Танјугу рекла да се од Србије не захтева да призна Косово како би добила датум за почетак преговора и да су то више пута поновили европски званичници.

Она је, међутим, рекла да такве ставове не износи само Француска него и да поједине друге земље чланице сматрају да ће пре уласка у ЕУ морати да дође или до "признања реалности" или до фактичког признања Косова од стране Србије.

"Наравно да је наш одговор да признања Косова нема. Али, у овом тренутку ми говоримо само о добијању датума за отпочињање приступних преговора, а о чланству можемо да разговарамо тек након тог дугогодишњег мукотрпног процеса преговарања", рекла је Грубјешићева.

Како је рекла, Европска унија пре свега има проблем са својих пет земаља чланица које нису признале независност Косова и немогуће је да се предвиди како ће изгледати сама Унија у будућности.

Грубјешићева се данас обратила члановима Одбора за спољне послове француског парламента, а неки од њих су се заложили за то Србија једног дана уђе у ЕУ.

"Ја мислим да ће се то десити једног дана, али ми сада желимо да започнемо процес преговарања за који унапред не знамо колико ће трајати, али у току тог процеса сигурни смо да ће се Србија мењати, усвајати европске стандарде и вредности", рекла је Грубјешићева у свом говору пред тим Одбором.

Србија у потпуности географски, културно и економски припада породици европских народа, истакла је она и додала да је неопходно да та припадност постане политичка и институционална.

Према њеним речима, циљ Србије није чланство само по себи, већ да се у току преговора сама Србија промени и прилагоди свему ономе што чине стандарди и вредности Уније.

То је оно за шта се ми залажемо, за шта се залагала и претходна Влада Србије и за шта ће се, после нас, залагати и наредна Влада, јер желимо да процес европских интеграција постане бесповратан, навела је Грубјешићева.

"Сада говоримо само о добијању датума за отпочињање преговора, не говоримо о чланству. О чланству ћемо говорити можда у годинама које су пред нама", закључила је Грубјешићева у обраћању члановима Одбора за спољне послове француског парламента.

Сузана Грубјешиће данас је завршила посету Паризу, а њена наредна станица биће Берлин, који ће, заједно са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, посетити следеће седмице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара