Читај ми!

Пукотине у Немањиној?

Премијер Србије Ивица Дачић не пориче да се виђао са Родољубом Радуловићем, повезаним са Дарком Шарићем, али тврди да није знао да је он криминалац. У јавности питање да ли случај Шарић може да обори владу или се она више клима због места директора полиције. Поједини аналитичари оцењују да су избори реална опција.

Информације које евидентно из полиције цуре до медија, да се премијер Србије Ивица Дачић 2008. два пута састајао са чланом Шарићевог клана озбиљно су пољуљале владајућу коалицију. Медији сада откривају, позивајући се на полицијске изворе, да је високи функционер који се састајао са Родољубом Радуловићем, газдом Шарићевог нарко клана, уствари премијер Ивица Дачић.

Tадашња БИА и полиција, под контролом Миодрага Ракића, евидентно је све контакте снимила и документовала о чему је и сам Ракић говорио пре два дана. Тврде да има 130 дискова материјала.

Ивица Дачић у изјави медијима не пориче да се виђао са Радуловићем, али тврди да није знао да је он криминалац. Као доказ показује документ, књигу с прегледом свих криминалних група, коју му је полиција доставила у децембру 2008. године.

"Овде има 29 чланова организоване криминалне групе Дарка Шарића. Међу њима нема Мише Радуловића. То су једини подаци којима сам располагао. То отвара сасвим ново питање - зашто нисам упозорен и ко контраобавештајно штити највише државне функционере. Ко се играо мојом безбдедношћу и интегритетом државне функције и мојим ауторитетом", упитао је Дачић.

Дачић подсећа да му се слично десило и када је Катарина Ребрача тражила пријем код њега, а сутрадан је ухапшена. То каже није нормално и урађено је с намером да га дискредитује.

"То је све у тишини архивирано да би се искористило у одређеним тренуцима, да би то био покушај утицаја, притиска у време формирања владе, неких политичких криза или окончања поступка за избор директора полиције, јер нећу ја смети да урадим то што хоћу, јер они имају податке о мени. Које податке?", рекао је Дачић.

Премијер каже да познанство са њим никога није спасило затвора, и верује да је у позадини напада на њега жеља да се сруши Влада, али не прецизира ко иза тога стоји.

"Зашто данас? Да би Влада пала. Влада је стабилна и наставиће даље, а свако ко је крив наћи ће се у затвору", нагласио је Дачић.

Бивши координатор служби безбедности Миодраг Ракић није хтео да одговори на питање зашто је БИА крила од Дачића све у вези са истрагом о Шарићу, па ни зашто га није упозорила, јер је, каже, предмет код надлежних државних органа.

Има ли кампање против Дачића?

Иако је Дачић истакао добру сарадњу са коалиционим партенерима, данас је Ројтерсу високи функционер социјалиста рекао да иза прљаве кампање стоји СНС. Да постоји кампања против премијера тврди и његов коалициони партнер Драган Марковић.

Александар Вучић једини данас није желео да коментарише ни Дачићеве тврдње, ни писање медија, ни оптужбе на рачун његове странке и могућност превремених избора, али је потврђено да ће напредњаци о изборима разговарати у понедељак на седници Председништва странке. Међутим, огласили су се сви други.

Председник СДПС-а Расим Љајић рекао је да не верује да једна афера може да сруши владу. Председник УРС-а Млађан Динкић нада се да ће се показати да је Влада изузетно снажна.

ДСС и ДС траже ванредне изборе. Коштуничини сматрају да је крајње време да Дачић оде и подсећају да је сам обећао хапшење свих који су контактирали са Шарићем. Коалициони партнер СПС-а у Београду Драган Ђилас уз оптужбе на рачун премијера,  тражи расписивање ванредних избора.  

И док аналитичари примећују да су односи у Немањиној доведени до усијања, те да су избори реална опција, поставља се питање да ли случај Шарић може да обори владу, или се она више клима због места директора полиције.

Као једини начин да тензије спласну види се евентуални договор о имену новог директора, јер је Вељовић неприхватљив за Дачића, а Драган Марковић Маркони за Вучића.

Бивши директор полиције Миодраг Вељовић за РТС није желео да коментарише ништа од навода. Идуће недеље вероватно ћемо сазнати колике су размере пукотине у Немањиној.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво