Читај ми!

ДС предлаже седам амандмана

Предложени текст резолуције о Косову је "мањкав, пун рупа", због чега је Демократска странка предложила седам амандмана, рекао шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић.

Демократска странка предложиће седам амандмана на Предлог резолуције Владе Србије о Косову и Метохији како би поправила недостатке и контрадикторности у том тексту, заштитила државне и националне интересе, а пре свега интересе Срба на Космету, саопштили су функционери те странке Борислав Стефановић и Горан Богдановић. 

Шеф посланичке групе ДС-а у Скупштини Србије Борислав Стефановић оценио је да је предложени текст резолуције о Косову мањкав, пун рупа и контрадикторности, због чега је Демократска странка предложила седам амандмана, очекујући да их Влада уважи, како би се текст тог документа поправио.

Не можете правити резолуцију о Косову и Метохији у којој се не спомиње ништа о будућој аутономији и правима Срба, али се зато спомиње да је веома важно да се сваки корак у дијалогу веже за добијање "шаргарепе из Европске уније", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у седишту ДС-а.

Према његовим речима, то је веома лоше и ДС је предложио амандман којим би се то исправило.

Стефановић је рекао да се сви амандмани односе на текст резолуције о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе у Приштини, а не на њено образложење које за ДС нема правну снагу нити обавезност.

ДС, између осталог, тражи да се у резолуцији наведу сви документи о КиМ које је Србија доносила, да се укаже на то да се дуго и неуспешно радило на решењу за Косово и да се осим, како тврди, лепих жеља, у резолуцији дају конкретне смернице преговарачком тиму. 

Стефановић, који је за време мандата прошле владе био представник Београда у техничком дијалогу са Приштином, тврди да се у предлогу резолуције и њеном образложењу, које је проистекло из платформе председника Томислава Николића, виде две политике власти које су у великој мери у супротности, али да је сама резолуција на трагу политике прошле владе.

"Драго нам је да је Влада преузела политику ДС-а у великој мери и врата Крунске су им отворена – могу колективно да се учлане", рекао је Стефановић.

Он је најавио да ДС на сутрашњој седници парламента, и поред тога што ће критиковати предложени документ, неће наступати са позиције страначких интереса већ, пре свега, у циљу заштите интереса Срба на КиМ. 

Посланик ДС-а и бивши министар за КиМ Горан Богдановић изјавио је да су и Срби са КиМ увидели да су доживели још једну подвалу од стране владе и, пре свега, председника Томислава Николића.

"Добио сам много позива где су наши људи са КиМ захтевали да поднесем амандман да се у текст резолуције унесе оригинална платформа какву је председник Николић предложио косовским Србима и за шта су Срби у Косовској Митровици гласали 22. децембра", рекао је Богдановић.  

Према његовим речима, посланици ДС-а покушаће да добију одговор да ли уопште постоји председникова платформа предложена косовским Србима у децембру. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара