Читај ми!

Сазревање – др Јасминa Радојловић: Како сте живели, тако ћете и старити!

Иако постоје бројни скрининзи за рано откривање различитих болести чињеница је да већина, којој и сама припадам, тешко користе овај вид примарне медицинске заштите. "Мрзи ме, други пут ћу" или "мени се то не догађа" неки су од најчешћих одговора које себи умемо да дамо на помен блиских људи да бисмо можда могли да одемо и "одрадимо" бесплатну мамографију или можда преглед простате. То је и био један од повода да у подкаст "Сазревање" позовем др Јасмину Радојловић, жену која је своја медицинско знање усмерила на важност превентивне медицине и прегледа.

Жеља ми је била да између осталог сазнам колика је улога превентивних прегледа важна у очувању здравља и шта то тачно подразумева? Зашто се неки од нас тих прегледа плаше и зашто се често старост изједначава с болешћу?

Причале смо и о томе како она види Дучићеву реченица да "човек остари када остаре све његове страсти". Докле те страсти реално могу да трају?

Занимало ме је и то, да ли све наше ћелије старе или се неке можда и обнављају? Да ли почињу да старе од како се родимо и да ли старе сваког дана?

Како себи објаснити да такозвано треће животно доба није болест већ физиолошко стање које носи одређене карктеристике? Зашто се мисли да су стари људи аутоматски и немоћни.

Треба ли у старости одустајати од љубави? Колико правимо разлику између физиолошког, насупрот патолошком старењу? Да ли је старост индивидуални процес? Можемо ли га зауставити вежбањем како тела, тако и ума?

С којим превентивним прегледима и када треба почети и зашто нам је налажење "мотива" у, на пример раду на испуњењу младалачких жеља, нешто од чега не треба одустајати?

Све су то питања на које нам је одговарала наша гошћа др Јасмина Радојловић, докторка медицинских наука и предавач на Високој медицинској школи "Милутин Миланковић" у Београду.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво