Опрезно, али без панике

Степен узбуне од пандемије свињског грипа подигнут на фазу четири од могућих шест. Фаза четири значи да се вирус свињског грипа преноси са човека на човека. СЗО ипак истиче да пандемија није неизбежна. Проглашено ванредно стање у Калифорнији. Обама тражио додатних 1,5 милијарди долара за подршку здравству. Почео рад на вакцини.

Светска здравствена организација подигла је степен узбуне од пандемије свињског грипа на фазу четири од могућих шест. Фаза четири значи да се смртоносни вирус свињског грипа може пренети са човека на човека, као и да постоји значајна опасност од пандемије.

На састанку комитета за хитне случајеве Светске здравствене организације, оцењено је да је реч о епидемији новог грипа у ограниченом броју области, али да је пандемију могуће избећи, тврде медицински експерти.

"Не препоручује се затварање граница или ограничавање путовања, али је разумно да особе које су оболеле одложе путовања и да путници који су оболели затраже медицинску негу у складу са упутствима националних власти", истакао је в.д. директор СЗО Кеиџо Фукуда.

Према његовим речима СЗО треба да прати ситуацију озбиљно и да олакша процес развоја вакцине против вируса свињског грипа Х1Н1. Прелазак на четврту фазу може се заиста протумачити као значајан корак у правцу заустављања пандемије грипа, истакао је Фукуда.

Фукуда је упозорио да се ова врста свињске грознице брзо мења и да може да мутира у један облик који је опаснији за људско здравље.

У Мексику је од свињског грипа до сада умрло 152 људи, а заражено више од 1.600 људи.

Потврђени су и први случајеви болести у Европи, два у Шпанији и два у Шкотској.

У Израелу су потврђена два случаја болести код двојице мушкараца, који су недавно боравили у Мексику. 

И на Новом Зеланду je дошло до појаве оболелих од свињског грипа.

Европска комисија саветује становништву Уније да избегава путовања у Сједињене Државе и Мексико.

Министарства издају упозорења

Министарство здравља Србије оформило је посебну радну групу, која прати епидемиолошку ситуацију у земљи и у сталном је контакту са Светском здравственом организацијом.

Министарство спољних послова Србије наложило је нашој амбасади у Мексику да контактира све грађане Србије који се налазе у тој држави и да им, у случају потребе, пружи сву могућу помоћ. Док год у Мексику постоје здравствени ризици због избијања заразе свињског грипа, амбасада Србије ће бити у сталном телефонском контакту са српским држављанима, због чега ће у наредном периоду амбасада радити 24 часа.

Министарство иностраних послова Аустрије је издало упозорење аустријским држављанима да, због свињског грипа, не путују у Мексико.

Немачка министарка здравља Ула Шмит је истакла да Немачка има "разрађени план за случај пандемије.

Савезним покрајинама министарка је препоручила да чувају залихе лекова са антивиралним дејством, јер они, како показује искуство из САД, могу да помогну евентуално оболелима.

Сумња се да има случајева оболелих и у Јужној Кореји, Бразилу, Гватемали, Перуу, Аустралији, али још се чекају резултати тестова.

Број заражених у САД порастао је на 65 у шест америчких држава. Koнгресмени су иницирали ванредно заседање да би проценили владин одговор на упозорење лекара да би та болест могла да прерасте у пандемију.

Амерички центри за контролу болести саопштили су на њиховим сајтовима да најновији извештај о зараженима укључује 10 случајева у Калифорнији, два у Канзасу, 45 у Њујорку, један у Охају, шест у Тексасу и још један, најновији случај у Индијани, пренела је агенција Ројтерс.

Амерички председник Барак Обама затражио је додатних 1,5 милијарди долара за "ојачавање америчког одговора на избијање свињског грипа".

Потпарол Беле куће Роберт Гибс рекао је да би средства могла да буду искоришћена за стварање антивирусних залиха, прављење вакцине, подршку америчком државном здравству као одговором на избијање заразе и помоћ међународним организацијама на заустављању даљег ширења свињског грипа.

Гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер прогласио је ванредно стање у тој америчкој држави, где је потврђено 13 случајева заражених без фаталних последица, мада надлежна служба у Лос Анђелесу испитује два случаја смрти који могу бити повезани са том болешћу.

Експерти страхују да би нови сој грипа - мешавина свињског, птичјег и људског вируса - могао да прерасте у пандемију гору од оне 1997. године, када је од птичјег грипа умрло неколико стотина људи.

Ројтерс је подсетио да је "хонконшки грип" 1968. године однео око милион живота широм света.

Почеле припреме за производњу вакцине

Фармацеутске компаније предузеле су припреме за производњу вакцине против свињског грипа.

Швајцарска фирма "Новартис" саопштила је да је добила генетички код новог вируса, што је почетни корак за производњу вакцине и додала да ових дана очекује узорке вируса у својим лабораторијама.

Међутим, потребно је најмање пет до шест месеци пре него што нека вакцина може да буде пуштена у употребу.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести већ је узео узорак вируса АХ1Н1 и почео процедуру проналаска вакцине.

Узорци вируса, који се дистрибуирају лабораторија, морају да се развијају у посебним условима како би се омогућила даља анализа за производњу вакцине.

Најмање 20 компанија, међу којима и "Новартис", иначе производи вакцину против сезонског грипа.

Научници су рекли да вирус свињског грипа комбинује генски материјал свиња, птица и људи на начин који истраживачи до сада нису видели.

Епидемиолози су посебно забринути због чињенице да су преминули људи спадали у групу иначе мање подлежну разбољевању, као што су млади људи и одрасли.

Могуће је да је најугроженији део популације, деца и стари људи, вакцинисан због других вируса и да је то обезбедило одређени степен заштите.

Отказани туристички аранжмани у Канкуну

Две највеће европске туристичке агенције ТИУ и "Томас Кук" отказале су данас све поласке из Велике Британије за мексичко летовалиште Канкун због ширења свињског грипа у тој земљи.

Одлука је донета у складу с препоруком британског Министарства спољних послова.

"Томас Кук" је отказао све поласке планиране у наредних седам дана, а путници могу да изаберу другу дестинацију или откажу путовање а новац ће им бити враћен.

ТУИ је одлучио да врати своје путнике у Британију и откаже данашњи лет за Канкун, а путници такође могу да изаберу другу дестинацију.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара