Соларијум опасан по живот

Коришћење соларијума сврстано је у прву категорију ризика од изазивања карцинома коже. Ако млади до 30 године користе кварцне лампе, повећавају шансе за читавих 75 одсто за добијање меланома, најсмртоноснијег облика рака коже.

Сунчање у соларијуму повећава шансе за добијање рака коже за 75 одсто, упозорава Светска здравствена организација. Стручњаци су потпуно сигурни и да су соларијуми опасни по живот.

Коришћење тог апарата сврстано је у прву категорију ризика од изазивања карцинома, као азбест или пушење. Ултраљубичасто зрачење кварцних лампи нарочито може да угрози здравље деце и младих до 30 година.

Стручњаци из Светске здравствене организације процењују да је соларијум штетан исто као кад би сте попили чашу арсена, који је јак хемијски елемент, а његове соли су изазивачи рака, или ако би сте удисали бојни гас који уништава кожу и ствара ране.

Према најновијим истраживањима, ако млади до 30 године користе кварцне лампе, повећавају шансе за читавих 75 одсто за добијање меланома-најсмртоноснијег облика рака коже.

"Желимо да видимо упозорења и старосна ограничења у салонима са соларијумима. Млађима од 18 година требало би да буде законом забрањено да их користе јер је млада кожа веома осетљива", рекла је Кејт Арни из Британског удружења за проучување малигних тумора.

Законске забране у 19 земаља

Чак 19 земаља забранило је малолетницима одлазак у соларијум. И Удружење дерматолога Србије предложиће надлежнима такво законско решење, до тада само могу да упозоравају.

"Зрацима у соларијумима се не треба излагати, нарочито не деца до 18 година, нарочито не особе са светлом пути, са већим бројем младежа, нарочите не особе које су имале, или је неко у њиховој фамилији имао рак коже. Све то важи, наравно, и за излагање сунцу. Треба имати на уму да ти зраци, посебно у турбо соларијумима, могу имати и до 12 пута јаче канцерогено зрачење од сунчевог", рекао је др Душан Шкиљевић из Института за дерматовенерологију КЦС.

Бронзани тен постао је модеран крајем прошлог века. Пре тога, преплануло лице сматрало се ружним, чак и непреклидним за једну даму. Но, времена су се променила.

Међутим, пре него што следећи пут кренете у соларијум, сетите се да годишње у свету од малигног меланома оболи више од 130.000 особа, док 66.000 умре. Не заборавите и да уколико се сунчате данас, последице могу да буду видљиве тек сутра, или за неколико година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара