Читај ми!

Der Spiegel: Земља ограничених могућности

Неуспех двопартијског Суперкомитета да постигне договор о смањивању потрошње показује у којој мери је Вашингтон у застоју. Политичари су неспособни да се изборе са проблемима. Све док изборна кампања не почне, тешко да ће доћи до било каквог компромиса, пише немачки "Шпигл".

Један посетилац био је импресиониран оним што је видео у Америци. У "магичном врту Сједињених Америчких Држава", писао је немачки банкар Лудвиг Макс Голдбергер 1903. године у књизи у којој описује своја путовања кроз Америку, видео је "изузетно велики број сврсисходних људи који уживају у свом послу".

Човек мора да призна да је Америка "земља неограничених могућности", навео је даље Голдбергер.

У књизи, коју је написао за сународнике у Немачкој, Голдбергер је описао пораст економске суперсиле. Међутим, после више од 100 година, тај опис није одговарајући. Заиста, данас више личи на карикирање него на путопис.

Економија "магичног врта" грчевито се бори, масивна дужничка криза прети да уништи просперитет Американаца, а ниво незапослености је око девет одсто. У Вашингтону постоји и политички застој.

У излозима књижара могу се видети књиге које описују опадање америчке моћи и објашњавају како и зашто је САД "залутао". Поред тога, прошло је много времена од када је амерички председник Барак Обама понудио наду.

Чињеница да у Вашингтону ништа не функционише била је евидентна прекјуче, када је специјално Конгресно тело, такозвани Суперкомитет, саопштило да није дошло до договора који би решио проблем дефицита.

"После месеци напорног рада и интензивних разматрања дошли смо до закључка да неће бити могуће постићи компромис до зацртаног рока", саопштено је из Комитета, састављеног од шест демократа и републиканаца из Представничког дома и Сената.

Суперкомитет, који је формиран у августу, није успео да испуни свој циљ и дође до договора о кресању буџета, којим би требало да се у наредних десет година уштеди 1.200 милијарди долара. Тим мерама треба да буде смањен огромни амерички јавни дуг, који тренутно износи нешто више од 15 хиљада милијарди долара.

Моћ и популарност

Ретко кад је неки конгресмен или сенатор имао толику моћ. Ретко се дешавало и да створе толико лошу слику. Судећи према анкетама, популарност Конгреса опала је за страховитих девет одсто – а анкета је спроведена пре пропасти преговора Суперкомитета.

Према договору странака када су састављале Суперкомитет, уколико не дође до договора, аутоматски се уводе кресања буџета у вредности од поменутих 1.200 милијарди долара. Социјални програми и војни буџет биће највише погођени. Обамин министар одбране Леон Панета већ је рекао да ће се уштеде у војном буџету показати као разарајуће за оружане снаге САД.

Природно, две стране су врло брзо почеле да за пропаст преговора окривљују једна другу. Републиканци оптужују демократе да нису желели да направе велике уштеде у социјалном сектору, као и да су инсистирали на вишим таксама. "Демократе су преговоре виделе као прилику да повећају порезе", каже републикански сенатор и један од чланова Суперкомитета Џон Кил.

Демократе се, пак, жале да су републиканци желели да превише смање социјална давања и да су били против високих пореза. "Заустављени смо због људи који не само да нису желели да повећају порез најбогатијим људима на свету, већ су хтели и да им дају додатну пореску олакшицу", истиче демократски сенатор Џон Кери.

Оптужбе само иду на руку продубљивању кризе поверења између становништва и америчке политичке елите. Обе стране су, наравно, предложиле компромисе, али ниједан није постигнут. Резултат тога је конфронтација уместо договора, али и продужавање застоја који преовладава у Вашингтону.

Позиви на "ремонт" Вашингтона

Сама реч "Вашингтон" постала је псовка у остатку земље. То, наравно, није баш нови феномен. Америчким схватањем слободе, за разлику од европског, увек је преовладавала жеља да се заузда моћ централних власти.

Али сада, ултраконзервативци, какав је покрет Чајанка, доминирају у парламентарној дебати. Они државу виде као непријатеља. Тако су конгресмени Чајанке овог лета замало довели САД пред банкрот. Исход је било формирање суперкомитета.

Да ли то значи да је Америка на рубу системске кризе? Једна ствар је сигурна: људи више немају никакве жеље да позивају на реформу државних институција. После неуспеха суперкомитета, републикански председнички кандидат Рик Пери најавио је да ће "ремонтовати" Вашингтон, за који сматра да се "покварио". Његов план предвиђа "привремени Конгрес", балансиране буџетске амандмане и, гле чуда, огромне пореске олакшице.

Неуспех билатералног комитета значи да изборна кампања почиње. Две странке пребациваће једна другој врућ кромпир, препирати се око тога ко је одговоран за пропаст преговора.

Шта ће се онда десити са мерама борбе против незапослености, а које Конгрес мора да обнови до краја године? Шта ће се десити са пореским олакшицама радницима, које такође истичу крајем године?

Обама ће свим силама кренути против олакшица најбогатијим, које је донео његов претходник Џорџ Буш. Квака је у томе што је Обама те олакшице већ једном продужио, зато што, између осталог, помажу и средњој класи. То републиканци сигурно неће заборавити да помену.

Без пречица

Уколико обе стране процене да би имале више користи od нових разговора, нови покушај за постизање компромиса је врло могућ. Ипак, има времена за договор док аутоматско кресање буџета не почне у јануару 2013. године.

Прво ће, ипак, пробати са конфронтацијом. Одмах након неуспеха Kомитета, републикански лидери тражили су уклањање министарства одбране са листе ресора који потпадају под план аутоматског кресања буџета.

Обама је, међутим, врло брзо одбацио такав потез. "Неки у Конгресу већ покушавају да пониште ове аутоматске мере. Моја порука њима је једноставна: Не", рекао је Обама.

Обећавши да ће уложити вето на сваки покушај укидања аутоматских мера кресања буџета, амерички председник је истакао "да на овоме неће бити никаквих пречица".

Амерички председник је у понедељак присуствовао концерту кантри музике у Белој кући. "Кантри музика нас подсећа да је ово Америка. Ово је место где можеш да успеш ако покушаш", рекао је Обама.

Председник САД, чини се, и даље верује да је Америка земља неограничених могућности.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара